Vlag Icon NL | Vlag Icon GB | Vlag Icon DE 

Customs Support Nieuws

Meer goederenhandel met Verenigd Koninkrijk in 2016

08/03/2017

European flag jigsaw piece with British flag missing piece

Veranderingen in douane processen door Brexit?

Afgelopen jaar is de exportwaarde met het Verenigd Koninkrijk gestegen tot ruim 39 miljard euro. Wat gaat er gebeuren in de komende twee jaar? Welke handelsakkoorden worden er afgesloten tussen Nederland/Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk? De specialisten vanuit Customs Support Group zullen u blijven informeren zodat u klaar bent om de export en import verder te laten groeien. Zo kunnen we samen van een risico een kans creëren!

Lees verder op: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/10/meer-goederenhandel-met-verenigd-koninkrijk-in-2016

Test

Veranderingen in douane processen door Brexit? Afgelopen jaar is de exportwaarde met het Verenigd Koninkrijk gestegen tot ruim 39 miljard euro. Wat gaat er gebeuren in de komende twee jaar? Welke handelsakkoorden worden er afgesloten tussen Nederland/Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk? De specialisten vanuit Customs Support Group zullen u […]

 

Europees Parlement akkoord met CETA-verdrag

18/02/2017

Flag of Europe over a blue sky

STRAATSBURG (ANP) – Het vrijhandelsverdrag CETA dat de Europese Unie en Canada eind oktober ondertekenden is woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement. Als de ratificatie in Canada ook rond is, kan een groot deel van het verdrag voorlopig in werking treden.

De vrijwel volledige afschaffing van de importheffingen zal de onderlinge handel in goederen en diensten (nu zo’n 25 miljard euro) naar verwachting fors stimuleren.

Het verdrag werd aangenomen met 408 stemmen voor, 254 stemmen tegen en 33 onthoudingen. Van de grote Nederlandse partijen stemden CDA, VVD en D66 voor het verdrag, GroenLinks tegen en de PvdA onthield zich.

Lees het hele artikel hier: https://www.europa-nu.nl/id/vkbrixrm43zg/nieuws/europees_parlement_stemt_in_met_ceta?ctx=vh6ukzb3nnt0&tab=0

Test

STRAATSBURG (ANP) – Het vrijhandelsverdrag CETA dat de Europese Unie en Canada eind oktober ondertekenden is woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement. Als de ratificatie in Canada ook rond is, kan een groot deel van het verdrag voorlopig in werking treden. De vrijwel volledige afschaffing van de importheffingen zal de […]

 

Belastingdienst document ‘Verbeterpunten in de douaneaangiften’

08/02/2017

Belastingdienst document ‘Verbeterpunten in de douaneaangiften’

Wij hebben een pfd document van de belastingdienst met punten waarop u uw aangifte kan verbeteren.
In de documenten staat onder andere hoe het hoort en wat voorbeelden van fouten zijn.

1. De introductiebrief op het document (pfd)
2. Het document Verbeterpunten in de douaneaangiften (pdf)

De verbeterpunten zoals beschreven in het document gaan over:

1. Gebruik van een geldig EORI-nummer
2. Koper en verkoper vermelden in de aangifte
3.
4. Aangifte met meerdere artikelen

Klik hier voor de Verbeterpunten-douaneaangiften.pdf.

Test

Wij hebben een pfd document van de belastingdienst met punten waarop u uw aangifte kan verbeteren. In de documenten staat onder andere hoe het hoort en wat voorbeelden van fouten zijn. 1. De introductiebrief op het document (pfd) 2. Het document Verbeterpunten in de douaneaangiften (pdf) De verbeterpunten zoals beschreven […]

 

Britse regering publiceert brexitdocument

07/02/2017

European flag jigsaw piece with British flag missing piece

LONDEN (ANP/DPA/RTR) – De Britse brexitminister David Davis heeft donderdag het lang verwachte document over de afscheiding van Groot-Brittannië geopenbaard. Tijdens zijn inleidende toespraak in het Lagerhuis presenteerde hij geen nieuwe maatregelen.

Kei Starmer van oppositiepartij Labour vatte het aldus teleurgesteld samen: ,,Deze verklaring zegt helemaal niets.” Twee weken geleden suggereerde premier May nog iets anders. Zij repte van een ,,harde brexit”, waarbij ze het land niet alleen uit de Europese Unie zou leiden, maar tevens nieuwe handelsafspraken zou maken. Maar in het document van 77 bladzijden met twaalf hoofdpunten van donderdag staat weinig nieuws.

Het parlement gaf May woensdag na twee dagen praten formeel het recht om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon toe te passen, hetgeen uittreding regelt. Het Lagerhuis praat volgende week nog één keer over de te volgen procedure, waarna het woord aan het Hogerhuis is.

Bron: https://www.europa-nu.nl/id/vkbelbt4tayo/nieuws/britse_regering_publiceert?ctx=viw6jn2yr3qr&tab=0

Test

LONDEN (ANP/DPA/RTR) – De Britse brexitminister David Davis heeft donderdag het lang verwachte document over de afscheiding van Groot-Brittannië geopenbaard. Tijdens zijn inleidende toespraak in het Lagerhuis presenteerde hij geen nieuwe maatregelen. Kei Starmer van oppositiepartij Labour vatte het aldus teleurgesteld samen: ,,Deze verklaring zegt helemaal niets.” Twee weken geleden […]

 

Korte metten met mismatches

07/02/2017

Korte metten met mismatches

Al daalt het aantal gestaag, de Douane kampt nog steeds met 15.000 maandelijkse mismatches tussen aangiften voor tijdelijke opslag en vervolgaangiften. Een nieuwe vorm van registratie van over zee binnengekomen goederen moet stapsgewijs een einde maken aan de staande praktijk van het achteraf corrigeren van onjuiste vervolgaangiften. Voor sommige aangevers is dat even wennen, weten projectmanager Peter van Olst en implementatiemanager Wim de Viet. Maar volgens hun levert het alle partijen uiteindelijk voordeel op.

Alle goederen die in Nederland worden gelost, vereisen een ‘summiere aangifte voor tijdelijke opslag’, doorgaans verzorgd door de cargadoor. Deze goederen krijgen daarna een ‘opvolgende douanebestemming’: ze worden ingevoerd, opgeslagen, vervoerd of doorgevoerd. Voor het toezicht op dit vervolgtraject is het belangrijk dat de summiere en opvolgende aangifte automatisch te koppelen zijn. Wanneer dit niet lukt, is sprake van een mismatch.

De Douane stelt nu paal en perk aan deze mismatches met wat in de wandelgangen het ‘Container Vrijgave Bericht’ wordt genoemd. Vanwege de grote impact is gekozen voor een uitrol in fasen (zie kader). Zo worden eerst de invoeraangiften aangepakt, en daarna de vervoeraangiften. Bovendien komen de veranderingen niet uit de lucht vallen. “Ik informeer het bedrijfsleven al ruim twee jaar over deze overgang”, zegt De Viet. “Mijn voornaamste doelgroep bestaat uit die twintig procent van de ondernemers die goed zijn voor tachtig procent van alle mismatches.”

Gefaseerde invoering
De nieuwe goederenregistratie valt uiteen in drie fasen:
• 1 (1e kwartaal 2017): controle invoeraangiften, onder meer op een match tussen voorafaangifte en aangifte tijdelijke opslag, voor aankomst van een schip en van de vervolgaangifte na aankomst.
• 2 ( 2e kwartaal 2017): idem voor vervoersaangiften.
• 3 (3e kwartaal 2017): koppeling tussen alle soorten aangiften en vooraf aangekondigde pre-arrival controles. Bij lopende controles vanuit Binnenbrengen worden goederen waarvoor een douaneaangifte is gedaan nog niet vrijgegeven.

Het project wordt eind volgend jaar bekroond met de introductie van Container Status Informatie(CSI). Dit bericht meldt dat er een douaneaangifte is gedaan voor alle goederen in een container die bij binnenkomst zijn aangegeven, en dat de goederen zijn vrijgegeven voor vervoer vanuit de haven naar het achterland.

Wilt u meer weten, lees het hele artikel op: https://douane-inzicht.nl/article/305638761

Test

Al daalt het aantal gestaag, de Douane kampt nog steeds met 15.000 maandelijkse mismatches tussen aangiften voor tijdelijke opslag en vervolgaangiften. Een nieuwe vorm van registratie van over zee binnengekomen goederen moet stapsgewijs een einde maken aan de staande praktijk van het achteraf corrigeren van onjuiste vervolgaangiften. Voor sommige aangevers […]

 

Brexit kost nu al geld

28/01/2017

European flag jigsaw piece with British flag missing piece

Het dreigende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kost bedrijven in Nederland nu al geld. Dit stelt ondernemersvereniging evofenedex, waar bezorgde leden zich de afgelopen weken meldden. evofenedex opent vandaag een meldpunt waar ook andere bedrijven hun zorgen over de Brexit en wensen voor een nieuw handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kunnen melden.

Meldpunt
Op de site van de EVO kunt u uw concrete zorgen delen over de mogelijke impact van de Brexit. Klik hier voor de enquete.

Lees het hele artikel op de site van EVO.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel, neemt u dan contact met ons op.

Test

Het dreigende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kost bedrijven in Nederland nu al geld. Dit stelt ondernemersvereniging evofenedex, waar bezorgde leden zich de afgelopen weken meldden. evofenedex opent vandaag een meldpunt waar ook andere bedrijven hun zorgen over de Brexit en wensen voor een nieuw handelsakkoord […]

 

Veilige logistieke ketens binnen handbereik

28/01/2017

Veilige logistieke ketens binnen handbereik

Binnen de handhaving visie van de Nederlandse Douane, wordt de zogenaamde gele goederenstroom (yellow flow of goods) beschouwd als de hoogst haalbare. Volledig betrouwbare logistieke ketens dankzij volledige en juiste digitale gegevens*. In de aanloop naar deze ideaal veilig trade lanes, diverse pilots zijn in volle gang onder de vlag van de Europese CORE project. Een van hen is een air cargo pilot onder leiding van Royal FloraHolland, een coöperatie veilingmeester die bloemen koopt uit Afrika. Martijn van Kruining, CORE project secretaresse namens de Douane NL, vloog onlangs naar Kenia om ter plaatse in kaart te brengen van de keten, van kleuter tot container schip of vliegtuig.

Lees het hele artikel op de site van de belastingdienst.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.

* Nederlandse Douane onderscheidt blauw, groen en geel goederenstromen, die elk hun eigen niveau van douanetoezicht. Bedrijven in de blauwe stroom zijn onderworpen aan de strengste regime van toezicht, die in de gele ene naar de lichtste regime.

Test

Binnen de handhaving visie van de Nederlandse Douane, wordt de zogenaamde gele goederenstroom (yellow flow of goods) beschouwd als de hoogst haalbare. Volledig betrouwbare logistieke ketens dankzij volledige en juiste digitale gegevens*. In de aanloop naar deze ideaal veilig trade lanes, diverse pilots zijn in volle gang onder de vlag […]

 

Tijd voor de Union Customs Code (UCC)

27/01/2017

Tijd voor de Union Customs Code (UCC)

Op 1 mei 2016 is de UCC met de slogan ‘simple, European, online’ in werking getreden. Nieuwe procedures en IT-toepassingen zijn nodig om harmonisatie, standaardisatie en volledige elektronische verwerking van alle douaneformaliteiten in elke lidstaat te bereiken. Ten eerste, REX werd geïntroduceerd in het begin van dit jaar, een gloednieuw systeem voor de certificering van de oorsprong van goederen in de preferentiële regeling. Wat betekent dit voor het bedrijfsleven?

Lees het hele artikel op de site van de douane.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.

 

Test

Op 1 mei 2016 is de UCC met de slogan ‘simple, European, online’ in werking getreden. Nieuwe procedures en IT-toepassingen zijn nodig om harmonisatie, standaardisatie en volledige elektronische verwerking van alle douaneformaliteiten in elke lidstaat te bereiken. Ten eerste, REX werd geïntroduceerd in het begin van dit jaar, een gloednieuw […]

 

Trump zet handelsverdragen aan de kant

26/01/2017

Trump zet handelsverdragen aan de kant

President Trump heeft vandaag een besluit ondertekend waarmee hij de Verenigde Staten terugtrekt uit onderhandelingen over een handelsakkoord met Azië. Trump had er al voor gewaarschuwd dat hij geen voorstander is van handelsverdragen.

Trump speculeerde al op de terugtrekking uit TPP tijdens zijn campagne. Zo zei hij dat productie en innovatie moet plaatsvinden in thuisland Amerika waardoor er welvaart en banen voor Amerikaanse werkenden worden gecreëerd. Hij noemde het handelsakkoord in een video op YouTube een ‘potentiële ramp voor ons land’.

TPP (Trans-Pacific Partnership) werd in januari 2016 ondertekend door twaalf landen, waaronder Australië, Canada, Japan, Maleisië, Mexico, Peru en Vietnam. NAFTA (North American Free Trade Agreement) is een vrijhandelszone die Canada, de Verenigde Staten en Mexico omvat.

U kunt hele artikel op RTLZ lezen.

Neem contact met ons op voor meer informatie over de gevolgen voor uw bedrijf.

Test

President Trump heeft vandaag een besluit ondertekend waarmee hij de Verenigde Staten terugtrekt uit onderhandelingen over een handelsakkoord met Azië. Trump had er al voor gewaarschuwd dat hij geen voorstander is van handelsverdragen. Trump speculeerde al op de terugtrekking uit TPP tijdens zijn campagne. Zo zei hij dat productie en […]

 

Er komt eind maart 2017 handelsovereenkomst met Canada

12/12/2016

Er komt eind maart 2017 handelsovereenkomst met Canada

Er komt eind maart 2017 een handelsovereenkomst met Canada, let op! Dit heeft consequentie voor de aangiftes.

Gewijzigde geldigheidsduur leveranciersverklaringen

Het eind van het jaar is zoals altijd de periode waarin veel leveranciersverklaringen als bewijsstuk voor goederen van preferentiële oorsprong voor het komende jaar worden opgevraagd en afgegeven.

Vanwege het Douane Wetboek van de Unie (DWU is ingegaan op 1 mei 2016) zijn de wettelijke basis, de tekst en de geldigheidsduur van de leveranciersverklaringen aangepast.

Een leveranciersverklaring voor goederen van preferentiële oorsprong die voor een toekomstige periode wordt afgegeven is maximaal twee jaar geldig vanaf de datum waarop zij is opgesteld. (wetgeving is opgenomen in de Europese Verordening Vo EU 2015/2447).

Datum van ondertekening is belangrijk

Let op dat u de leveranciersverklaring goed dateert. Wanneer de ingangsdatum vóór de datum van ondertekening ligt is deze minder lang geldig. De maximale geldigheidsduur is dan één jaar. Maar de geldigheid eindigt ook op de dag dat de verklaring is opgesteld (gedateerd).

Hieronder vind u 2 voorbeelden van de geldigheidsduur.
Voorbeeld 1 (ingangsdatum op of na de datum van ondertekening):
Op 10 december 2016 wordt een leveranciersverklaring opgesteld met als ingangsdatum 1 januari 2017.
Deze verklaring is maximaal geldig van 1 januari 2017 tot en met 9 december 2018.

Voorbeeld 2 (ingangsdatum voor de datum van ondertekening):
Op 6 januari 2017 wordt een leveranciersverklaring met terugwerkende kracht afgegeven met als ingangsdatum 1 januari 2017. De maximale geldigheidsduur van deze verklaring is van 1 januari 2017 tot en met 6 januari 2017.

Wilt u een verklaring afgeven die ook na 6 januari 2017 gebruikt kan worden? Dan moet u aansluitend een tweede verklaring afgeven op 6 januari 2017 met als ingangsdatum 6 januari 2017 en een maximale geldigheidsduur tot en met 5 januari 2019.

De wetgeving waarin dit is geregeld is de Toepassingsverordening (artikel 62; Vo EU 2015/2447).

Oude verklaringen zijn niet meer geldig
De oude teksten van leveranciersverklaringen volgens de Europese Verordening Vo 1207/2001 mogen niet meer gebruikt worden. Verklaringen die worden ingediend met deze teksten worden niet meer geaccepteerd door de Kamer van Koophandel. Ook accepteert de douane geen verklaringen meer met daarop de oude tekst.

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op.

 

Test

Er komt eind maart 2017 een handelsovereenkomst met Canada, let op! Dit heeft consequentie voor de aangiftes. Gewijzigde geldigheidsduur leveranciersverklaringen Het eind van het jaar is zoals altijd de periode waarin veel leveranciersverklaringen als bewijsstuk voor goederen van preferentiële oorsprong voor het komende jaar worden opgevraagd en afgegeven. Vanwege het […]