3 gevolgen brexit & bedrijfsvoorbereiding

Image

Het is december. Minder dan 27 dagen tot Brexit. Er is nog steeds geen deal en de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven de deadline verschuiven. In ieder geval betekent dit, dat er nog steeds een deal in zicht is.

Er lijken momenteel 3 opties te zijn die op tafel liggen voor wanneer op 1 januari de transitieperiode eindigt en Brexit definitief is.

Het Zwitserse model

De relatie tussen Zwitserland en de Europese Unie hangt aan elkaar van de bilaterale verdragen. Het is relatief ingewikkeld qua bestuur. Daarnaast duurde het erg lang voordat de Europese Unie en Zwitserland de onderhandelingen voor de huidige overeenkomst hadden uitonderhandeld. En dan nog moet het steeds herzien worden.

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie. Het is wel lid van Schengen, maar oefent nog steeds de controle uit aan de eigen grenzen. Zwitserland is ook lid van de European Free Trade Association, maar is dan weer geen lid van de European Economic Area. Dan nog, wanneer er een geschil is tussen Zwitserland en de Europese Unie wordt dit alsnog beslecht aan het gerechtshof van de EEA.

Vanuit douane-perspectief betekent het vooral dat importeurs en exporteurs een (opnieuw linken) EUR.1 certificaat [ENG] nodig hebben wanneer ze importeren vanuit of exporteren naar het Verenigd Koninkrijk en andersom. Met dit Eur-certificaat kunnen invoerrechten worden voorkomen.

Voor wie meer wil weten over het Zwitserse model en hoe het kan fungeren als oplossing voor Brexit, verwijzen wij naar dit artikel [ENG].

Het Canadese model

Tussen Canada en de Europese Unie hebben een handelsverdrag gesloten genaamd CETA, het Comprehensive Economic and Trade Agreement. Door het CETA verdrag zijn er bijvoorbeeld geen importtarieven op de meeste goederen die verhandeld worden tussen de Europese Unie en Canada.

Het verdrag omvat ook afspraken omtrent standaarden. Dat betekent dat als producten in Europa aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidseisen voldoet, dat certificaat ook voor Canada geldt en de producten daar niet opnieuw getest hoeven te worden

Centraal in het Canada model staat een verklaring die (meestal) op de factuur wordt gezet. Deze verklaring is vergelijkbaar met de REX verklaring. Een dergelijke verklaring omvat onder andere de oorsprong van de goederen. Let op: deze verklaring mag alleen door een geregistreerd exporteur gedaan worden, die daartoe een vergunning heeft.

Als je meer wilt lezen over het Canadese model en hoe het kan fungeren als oplossing voor Brexit, verwijzen wij naar dit artikel [ENG].

Een No-Deal Brexit

Dit is het scenario dat bedrijven niet moeten willen. Het is het scenario met de maximale hoeveelheid aan documenten, import rechten, grens controles, vertragingen en potentiële verkeersopstoppingen aan beide zijden van de Noordzee. Goederen zullen zich aan beide zijden ophopen.

Wat kunnen bedrijven doen om zich voor te bereiden?

Voor bedrijven die al exporteren naar of importeren uit derde landen, zullen de nieuwe procedures na Brexit meer van hetzelfde zijn. Dan nog moeten bedrijven zich voorbereiden op verschillende scenario’s, zolang het nog onzeker is wat de uitkomst van de onderhandelingen gaat zijn. Deel je data met je douane partner, zodat zij je kunnen helpen met een Brexit Impact Analyse .

Wanneer je vragen hebt, kijk lees dan de antwoorden op de Meest Gestelde Vragen op onze Brexit pagina, of neem contact op met één van onze specialisten.