Johnson dreigt met No Deal

Image
Big Ben and British Flag

Premier Johnson blijft de druk op de onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verder opvoeren. Eigenlijk zouden de onderhandelingen nu in de allerlaatste fase moeten zijn. Voor het einde van deze maand zou er een overeenkomst moeten zijn, zodat er nog genoeg tijd over is voor beide partijen om die handelsovereenkomst te ratificeren. Alle 27 lidstaten van de Europese Unie moeten de overeenkomst ratificeren.

Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk dringen aan op een deal

Meer dan 70 Britse brancheorganisaties hebben er bij de Britse overheid op aangedrongen dat er een deal wordt gesloten met de Europese Unie. De organisaties vertegenwoordigen meer dan 7 miljoen werknemers. Een groot verlies van banen in het geval van een No Deal Brexit is hun grootste angst.

EU leiders: het Verenigd Koninkrijk moet in beweging komen

Vorige week donderdag kwamen de Europese leiders nog samen om de voortgang van de onderhandelingen te bespreken. Zij concludeerden dat het Verenigd Koninkrijk zich flexibeler moest opstellen in de onderhandeling en meer in beweging moet komen om het einddoel te halen.

Boris Johnson: EU moet zijn houding veranderen

Op vrijdag regeerde Premier Johnson op deze uitlatingen, dat het juist de Europese Unie is die zijn starre houding moet aanpassen. Johnson stelde dat hij er klaar is voor een No Deal brexit als de Europese Unie niet in beweging komt.

Beide partijen in de onderhandelingen zijn zich aan het ingraven.

Zoals Canada of Australië

Johnson wil het liefst een handelsovereenkomst zoals de Europese Unie die nu heeft met Canada, maar de Europese Unie wil onder deze voorwaarden niet met het Verenigd Koninkrijk in zee. Wat Johnson betreft is het enige alternatief dan nog een Australisch model, wat eigenlijk neerkomt op een No Deal Brexit.

Er is nog ruimte

Hoewel beide partijen stevige taal gebruiken om de ander te bewegen standpunten aan te passen, is er nog steeds genoeg ruimte om tot een overeenkomst te komen. De Europese onderhandelaar Michel Barnier zou eigenlijk vandaag naar het Verenigd Koninkrijk vliegen, maar zijn Britse tegenhanger David Frost had aangegeven dat gesprekken vandaag zinloos zouden zijn.

Ergens begin deze week zullen Barnier en Frost in gesprek gaan om te kijken of zij nog genoeg ruimte zien om tot een handelsovereenkomst te komen, nog voordat de transitieperiode afloopt op 31 december 2020.

Bereid je voor, wat de uitkomst ook is

Bedrijven zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Europese Unie moeten er voor zorgen dat ze klaar zijn voor de Brexit op 31 December 2020. Dat er nog geen handelsovereenkomst is gesloten, verandert niets aan het feit dat er een grens komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Bedrijven die handel drijven tussen het VK en de EU zullen veel extra douanedocumenten en vergunningen nodig hebben.

Wil je meer weten over hoe je je het beste voorbereid op Brexit? Schrijf je dan in voor het webinar: Klaar voor #Brexit.

Als je vragen hebt over de voorbereidingen voor Brexit, neem dan contact op met één van onze specialisten. Customs Support is klaar voor de Brexit en onze mensen helpen graag om er voor te zorgen dat jij er ook klaar voor bent.