Meet Our People: Gregor Knapp

#WeAreCustomsSupport
Image
Gregor Knapp

In onze serie #WeAreCustomsSupport maak je kennis met de mensen achter Customs Support. Wij waarderen onze collega's en het werk dat zij doen. In deze serie interviewen wij de mensen die altijd klaar staan om jou zorgeloos te helpen bij het importeren of exporteren van je goederen. De volgende in deze serie is Gregor Knapp, de business development director voor Duitsland.

Wie ben jij?

Ik ben Gregor Knapp en ik zit al bijna 30 jaar in de logistieke sector. Ik begon mijn carrière als trainee bij een expeditiebedrijf op de luchthaven van Frankfurt. Daar deed ik vooral luchtvracht, maar ook zeevracht en operations. Vanaf het begin ben ik dus niet alleen in contact geweest met de douane, maar met de hele toeleveringsketen. Van deur tot deur.

Na mijn stage beheerde ik enkele grotere key accounts en kreeg vervolgens de kans om een importafdeling te leiden.

Als leidinggevende van die kleine afdeling was ik verantwoordelijk voor operations, verkoop en groei van het bedrijf. Daarna ben ik bij enkele andere logistieke bedrijven gaan werken, waar ik steeds grotere afdelingen kreeg, totdat ik bij een groot logistiek bedrijf de grootste afdeling binnen Duitsland leidde.

Dat bedrijf werd overgenomen door een andere grote speler binnen de sector en ik nam de beslissing om niet met hen verder te gaan. Ik ging bij een middelgrote expediteur aan de slag als commercieel business developer en kreeg vervolgens in het najaar van 2021 de uitdaging aangeboden om bij Customs Support Duitsland een commerciële structuur te ontwikkelen en op te zetten.

Wat betekent het om business developer voor Duitsland te zijn?

Voorheen waren de kantoren voor Customs Support in Duitsland meestal kleine bedrijven. Er is geen sterk actief verkoopproces geweest voor het land, dus het is mijn verantwoordelijkheid om dit te creëren en te implementeren zodat we extra klanten aan boord kunnen krijgen.

Hoe ziet uw typische werkdag eruit?

De typische dag begint met het checken van e-mails en het doorlopen van het CRM-systeem (Customer Relationship Management) om te zien wat de volgende stappen zijn om contact op te nemen met zowel leads als klanten.

Vervolgens werk ik samen met mijn verkoopteam om prospects te vinden, klanten te bellen en te reageren op de verzoeken die binnenkomen via onze marketingactiviteiten.

Ik onboard klanten, bespreek de werkload met het team, werk aan strategieën met bestaande klanten en medewerkers en kijk waar we meer voor onze klanten kunnen doen. Voor dat laatste staan we ook in nauw contact met onze vestigingen in andere landen om te zien waar er end-to-end inklaringsmogelijkheden zijn.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Ik vind het prettig dat we ons kunnen concentreren op datgene waar we goed in zijn: we doen alleen douaneaangiften, douaneconcultancy en integraties met betrekking tot die diensten.

Wij bieden geen andere logistieke diensten aan. Bij freight forwarders wordt inklaring soms gezien als bijzaak, waardoor het niet de aandacht krijgt die het verdient. De prioriteit van de expediteur ligt bij het uitvoeren van een levering, niet bij het zorgen voor compliance of het investeren in digitale technologie.

Dit houdt een groot risico in voor de handelaar, en logistieke bedrijven zijn zich er soms niet van bewust omdat er gewoon niet zoveel aandacht is voor douaneopleiding als wanneer het om een kerndienst gaat.

Je bent gevestigd in de buurt van Frankfurt, wat is het voordeel om daar te zijn?

Het beste aan deze plek is dat het dichtbij het vliegveld van Frankfurt is en dat het in het centrum van Duitsland ligt. Dus ik kan overal in Duitsland zijn binnen vijf uur.

Ik zit ook een beetje buiten Frankfurt, dus ik kan genieten van al het groen, terwijl ik ook dicht genoeg bij de stad ben om alles te krijgen wat ik nodig heb.

Hoe is het om deel uit te maken van een Europees netwerk van douane-expediteurs?

Mijn collega's in andere landen hebben een soortgelijke mentaliteit en het werkt heel goed. Als een van ons met een idee komt om ons aanbod te verrijken, is er normaal gesproken snel feedback en constructieve discussie over de suggestie. Ik werk heel graag met een team als het onze.

Wat is de volgende ontwikkelingsfase voor Duitsland?

Onze volgende fase is het team te laten groeien en meer te investeren in onze verkoopprocessen. Mijn persoonlijke doelstelling is om in elk van de belangrijke Duitse industriegebieden ten minste een lokale regionale verkoper te hebben.

Ik denk dat de grootste uitdaging voor ons nu is om een betere naamsbekendheid te krijgen. Sommige trouwe klanten zijn er nog niet helemaal aan gewend om ons Customs Support te noemen – en refereren naar ons met de naam van een vorige entiteit. Ook potentiële nieuwe klanten zijn soms bekender met een oude naam.

Business development en sales zijn zeer energiek. Wat doe je graag als je niet aan het werk bent om te ontspannen en te ontstressen?

Ik breng graag tijd door met mijn familie en onze hond. Ik heb een dochter van 17 en een zoon van 13, dus ik breng zoveel mogelijk tijd met hen door.

Ik hou ook van reizen en duiken is een hobby van me als ik weg ben. Twee van de beste plaatsen waar ik gedoken heb zijn de Rode Zee en de Malediven.

Wat is het belangrijkste dat een potentiële klant moet zoeken in een douane-expediteur?

Een echte opzet; een die geeft om naleving.

Wij doen ons best om gegevens te verzamelen en te gebruiken en trachten onze digitalisering voortdurend te verbeteren om de kans op tikfouten en vergissingen te verkleinen en de snelheid te maximaliseren.

Onze kantoren bevinden zich ook in de buurt van onze douanefuncties, zodat onze declaranten beschikken over de specifieke lokale kennis die wij nodig hebben om onze klanten van dienst te zijn.

Customs Support heeft kantoren door heel Europa. Als één zou bezoeken, welke zou je dan als eerste kiezen en waarom?

Natuurlijk zou ik naar het VK gaan om mijn collega Emmett Young te ontmoeten. We hebben een goede klik en spreken elkaar veel. Dus, de volgende stap zou UK zijn en daarna België en Frankrijk, waar ik de beste connecties heb.

Je kunt Gregor Knapp ontmoeten op ANW Aussenwirtschaftstag NRW 2023! Dit event wordt op 21 september georganiseerd in Düsseldorf. Neem contact met ons op voor meer informatie over wat we op het evenement zullen doen.