Theresa May sluit ‘categorisch uit’ dat VK na Brexit bij douane-unie blijft

 In Brexit

De Britse premier Theresa May sluit ‘categorisch’ uit dat het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie met de EU blijft na de Brexit. May probeert hiermee een eind te maken aan de groeiende verdeeldheid binnen haar regering.

Eerder leek May open te staan voor behoud van iets wat lijkt op de huidige douane-unie, die essentiële zaken rond de handel reguleert. Maar een hoge bron bij de Britse regering stelde zondagavond: “Om rust de scheppen zeggen we duidelijk dat we de douane-unie verlaten. Het doel is niet om in de douane-unie te blijven.”

Een groep felle Brexiteers onder de conservatieve parlementariërs suggereerde afgelopen vrijdag dat May aan de kant moet worden gezet door een “dream team” onder leiding van Boris Johnson, Michael Gove en Jacob Rees-Mogg. Althans, als ze niet kiezen voor een harde Brexit, zo meldde de krant The Sunday Times.

Afgelpen week meldde zakenkrant The Financial Times dat de Britse regering bezig was met een onderzoek of ze, na een transitieperiode van twee jaar, toch binnen de douane-unie kan blijven. Dit zou voorkomen dat handelsstromen tussen het VK en de Europese Unie ontregeld raken en de lastige kwestie van de nieuwe grens met Ierland beter behapbaar maken.

Deze ontwikkeling heeft argwaan gewekt bij conservatieve parlementariërs die liever een volledige breuk zien met de Europese Unie, zodat het VK meer speelruimte krijgt om handelsovereenkomsten met niet-EU landen te sluiten.

Volgens the Sunday Timers hebben conservatieve parlementsleden afgelopen vrijdag minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson benaderd. Ze zouden hem gevraagd hebben een ‘coup’ te plegen met mede-Brexiteers Michael Gove and Jacob Rees-Mogg. Johnson zou dan premier kunnen worden, Gove vice-premier en Rees-Mogg minister van Financiën

Binnen de Conservatieve Partij worden het drietal de “The three Brexiteers” genoemd, aldus the Sunday Times.

Johnson heeft naar verluidt tegen de opstandige parlementariërs gezegd dat ze premier May moeten steun, maar dat hij “klaar zou staan”, als een discussie over het leiderschap van de Conservatieve Partij noodzakelijk is. Naar verluidt heeft hij ook aangegeven dat er steun komt om het plan voor de douane-unie te blokkeren bij twee kabinetszittingen komende week.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd probeerde zondag sussend op te treden. Zij stelde in gesprek met de BBC dat de regering sterker op één lijn zit dan critici beweren. “Ik heb een verrassing voor de Brexiteers. De werkgroep [van de regering, red.] die deze beslissingen voorbereidt…zit veel meer op één lijn dan ze denken.”

“We zullen uitkomen op iets dat voor iedereen aanvaardbaar is. Daarbij moeten er keuzes worden gemaakt, maar we willen allemaal hetzelfde: een deal die goed uitpakt voor het Verenigd Koninkrijk.”

Door afstand te nemen van de douane-unie lijkt de Britse premier de fervente Brexiteers de wind uit de zeilen te willen nemen.

Recente berichten