Focus Op: Gent

#WeAreCustomsSupport
Image
Spotlight on Ghent

Gent, met haar rijke en gevarieerde geschiedenis, is de thuisbasis van één van de drukste havens van België én twee Customs Support-kantoren. Lees meer over het historische hart van Vlaanderen en de Noordzeehaven in dit artikel.

De haven van Gent

De haven van Gent maakt deel uit van de Noordzeehaven, die zich uitstrekt over meer dan 60 kilometer langs de kust van België en Nederland. Naast de haven van Gent zijn andere belangrijke gebieden binnen de Noordzeehaven de havens van Terneuzen en Vlissingen.

In 2022 sloeg de Noordzeehaven meer dan 73 miljoen ton goederen over van en naar zeeschepen, en meer dan 64 miljoen ton via binnenschepen.

De geschiedenis van Gent

Door zijn ligging aan de rivieren de Schelde en de Leie is Gent al sinds de Middeleeuwen een belangrijke locatie voor de handel over water - hoewel er al bewijzen zijn van menselijke bewoning vanaf de Steentijd en de IJzertijd. Gent werd sinds de 12e eeuw beschermd door het Gravensteen kasteel in de stad en was grotendeels onafhankelijk.

Samen met Brugge en Ieper maakte Gent het graafschap Vlaanderen zeer welvarend in de 12e en 13e eeuw, vooral door de handel in Engelse wol en wollen kleding. Aan het einde van de 14e eeuw was deze relatie met Engeland zo sterk dat Gent zelfs de kant van de Engelsen koos tegen de graaf van Vlaanderen en de koning van Frankrijk tijdens de 100-jarige oorlog.

Na de oorlog keerden de handelsvolumes terug naar Gent en werd de stad opgenomen in de Bourgondische Provincies. Na het huwelijk van Maria van Bourgondië kwam de stad in de 15e eeuw in handen van het Huis der Habsburgers. 

In 1577 werd in het graafschap Vlaanderen een calvinistische republiek opgericht door radicale protestanten die de katholieken in de regio omver wilden werpen en wilden vervolgen. Deze republiek duurde tot 1584, toen de Spanjaarden de stad belegerden tijdens de 80-jarige oorlog. 

Gent verloor in deze periode zijn onafhankelijkheid en ook zijn handel. Het conflict eindigde uiteindelijk in 1648, maar het duurde tot de 18e eeuw voordat de Gentse textielhandel weer populair werd. Dit werd verder versterkt toen in 1800 de eerste mechanische weefmachine op het Europese vasteland werd geïntroduceerd.

Na de Slag bij Waterloo in de 19e eeuw werd Gent 15 jaar lang een deel van Nederland. In deze periode werden plannen gemaakt om nieuwe kanalen aan te leggen en bestaande kanalen uit te breiden, zodat het verkeer over water naar het gebied kon toenemen.

20e-eeuwse bezetting en verdere uitbreiding

Gent werd bezet tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar werd niet verwoest. De lokale Belgen bevrijdden de stad met de hulp van de Britten op 6 september 1944.

Van 1961 tot 2005 werden er meer kaaien gegraven en aangelegd, waardoor de haven van Gent uitgroeide tot de krachtcentrale die het vandaag de dag is, in staat om vele grote schepen en miljoenen tonnen goederen per jaar te behandelen.

In 2017 startte een project voor de installatie van een nieuwe sluis om de verbinding tussen Gent en Terneuzen te verbeteren, welke in 2024 klaar zou moeten zijn. Dit project zal de bottleneck van schepen tussen de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen verminderen en wordt vergeleken met het uitbreidingsproject aan het Panamakanaal.

Customs Support Gent

Er zijn twee Customs Support kantoren in de regio Gent, onder leiding van Regional Manager Ghent Hans Jodlowski. 

Het team van de regio telt 16 declaranten voor het doen van import- en exportdouaneaangiften, evenals de compliance- en douaneconsultancy teams die onze mensen en klanten begeleiden. Trouw aan de handelsgeschiedenis van Gent met Engeland, verzorgen we ook end-to-end douaneafhandeling met het Verenigd Koninkrijk.

Wist u dat?

- Het stadsmotto van Gent is "Nie pleuje!", wat "Niet opgeven!" betekent. Hoewel de oorsprong van de slogan onbekend is, komt hij waarschijnlijk van een van de vele keren dat de Gentenaars vochten voor hun idealen.

- “De Gentse Feesten" is een 10-daags jaarlijks festival dat elk jaar meer dan 1.300.000 mensen trekt en ongeveer 765.000 m2 van de regio beslaat.

- Er studeren meer dan 74.000 studenten aan de Universiteit Gent, die in de top 100 van universiteiten wereldwijd staat.

Douaneondersteuning nodig in Gent?

In samenwerking met onze collega's in de EU en het Verenigd Koninkrijk maakt Customs Support Gent douanezaken eenvoudig voor handelaren die goederen verplaatsen door België en Europa. Neem contact met ons op voor meer informatie.