Goederenclassificatie

Hoe je goederen vanuit douaneoogpunt indeelt, is een belangrijk onderdeel van de naleving van de douanewetgeving. Wanneer je je goederen niet correct indeelt - met de verkeerde GS-code - kan dit grote financiële gevolgen hebben voor je bedrijf en de betrekkingen met de douaneautoriteiten. Wij zijn er om je te ondersteunen in al je goederenclassificatie behoeften met:

Europese douane- en classificatiekennis
Objectief en onafhankelijk advies
Laatste inzichten in classificatieontwikkelingen en de gevolgen voor je bedrijf

Neem vandaag nog contact met ons op om een van onze adviseurs voor goederenclassificatie te spreken.

Wij maken douane eenvoudig

Hallo, Kunnen wij je helpen?

Custom Support's Jens Stevens
Jens Stevens
Senior Customs Consultant

Douane-indeling van goederen - Meer dan een tiencijferige code

Hoewel veel bedrijven ervan uitgaan dat goederenclassificatie "slechts een code van 10 cijfers" is, zijn er veel complexe regels en voorschriften voor goederenclassificatie van toepassing. Bovendien worden de douaneclassificaties regelmatig gewijzigd.

Wanneer is de classificatie van je goederen en diensten voor het laatst gecontroleerd op geldigheid? Hoe is deze controle uitgevoerd? Is deze douane-indeling gedocumenteerd? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen over goederenindeling.

Image
""

De goederenclassificatie is gelinkt aan:

  • Douanekosten      
  • Import en export beperkingen     
  • Documentatie vereisten 
  • Licenties     
  • Handelsmaatregelen 
  • Veiligheidsmaatregelen 

Customs Support kan je helpen bij het correct classificeren van jouw goederen en gerelateerde vragen.

Goederenclassificatie | Veelgestelde vragen (FAQ's)

Hoe moeten goederen voor de douane worden ingedeeld?

Douane goederen worden ingedeeld volgens het Geharmoniseerd Systeem (GS). De douane-indeling geschiedt volgens de indelingsregels van de Werelddouaneorganisatie. Elke afdeling en elk hoofdstuk van het geharmoniseerd systeem bevat specifieke informatie over de indeling. De indelingsregels zijn te ingewikkeld om hier in detail te treden. Wil je meer weten over de indelingsregels? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze specialisten!

Hoe ziet het classificatieproces van goederen er uit?

Het classificatieproces is niet alleen bedoeld om het juiste tarief te vinden voor jou (of je klant) bij de invoer van goederen. Het is ook het proces dat eventuele vereisten voor in- of uitvoervergunningen of extra veiligheidsmaatregelen in gang zet. Daarom is het van essentieel belang dat je de classificatie juist doet, omdat het juridisch bindende procedures en afspraken voor je goederenstroom opstelt.

Als je bijvoorbeeld goederen indeelt volgens het geharmoniseerde tariefsysteem (GTS), worden je goederen eerst beoordeeld om uit te zoeken in welk hoofdstuk (1-99) ze het best passen.

Van daaruit worden verdere beslissingen genomen voor elk paar volgende nummers, op basis van de beste beschrijving voor je goederen, totdat de hele 10-cijferige tariefcode is ingevuld.

In het geval dat meerdere hoofdstukken of codes op je goederen kunnen worden toegepast, is verdere beoordeling nodig om ervoor te zorgen dat de juiste code wordt gebruikt.

De consultants van Customs Support werken met bedrijven van elke omvang om ervoor te zorgen dat hun hele supply chain aan de regels voldoet. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over het classificeren van je goederen.

Wat zijn de verschillen tussen GTS en GN?

Zodra de juiste code voor een product is vastgesteld, wordt dit een douane-indeling genoemd. Op basis van de indelingsregels worden goederen ingedeeld in het Geharmoniseerd Tarief Systeem (GTS/HTS) / Gecombineerde Nomenclatuur (GN). Dit is een classificatiesysteem dat de Werelddouaneorganisatie bijhoudt. Het HTS-systeem wordt bijna overal ter wereld gebruikt. Het GN-systeem is een uitbreiding van het HTS-systeem dat in de Europese Unie wordt gebruikt.

Welke belangrijke feiten over goederenclassificatie moet ik kennen?

De eerste zes cijfers van de code van een artikel zijn wereldwijd hetzelfde (of zouden dat moeten zijn). De nummers daarna kunnen per land verschillen. Indien je bijvoorbeeld je goederen betrekt van leveranciers buiten de EU is het van groot belang om de aangeleverde codes te controleren of te 'vertalen' naar de codes die in de EU worden gebruikt. Dit om er zeker van te zijn dat je met geldige en correcte douaneclassificatiecodes werkt.

Waarom is het van belang goederen correct in te delen?

Het bepalen van de douane-indeling is een complexe activiteit. Het niet naleven van de geldende regels en voorschriften kan een ernstige bedreiging vormen voor de continuïteit van je bedrijf. Dit is waar een douanespecialist kan ondersteunen om advies te geven of de door je gebruikte douane-indelingscodes te herzien.

Hoe lang duurt het om een item te classificeren?

De tijd die nodig is om goederen te classificeren hangt af van de complexiteit van de producten, het materiaal en de productomschrijving en kan 1 minuut tot een half uur per classificatie in beslag nemen. Onze classificatiespecialisten bekijken de vereiste informatie om de juiste GS-code te bepalen.

Hallo. Kunnen we je helpen?

Neem contact op