CBAM gespecialiseerde partner in Europa

Voldoe aan de Europese douaneregels

Sinds oktober 2023 moeten bedrijven die goederen in de EU importeren, voldoen aan rapportageverplichtingen met betrekking tot zowel de directe als de indirecte CO2-uitstoot die wordt gegenereerd bij de productie van die goederen.

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en de bijbehorende rapportageverplichting zijn van toepassing op aangewezen goederencategorieën. Neem contact op met onze ervaren Europese douane-experts voor advies over hoe deze veranderingen jouw bedrijf kunnen beïnvloeden, om je te helpen bij het navigeren door de complexiteiten en om ervoor te zorgen dat aan de vereisten wordt voldaan.

Objectief en concreet advies op maat van jouw wensen
Een breed spectrum aan douanekennis ondersteund door meer dan 20 jaar ervaring
Europees netwerk van douane- en CBAM-experts

Full-service douane-expert

Neem contact op met onze CBAM-specialisten

Simone Creviari
Simone Creviari
Sr. CBAM consultant

Neem nu proactieve stappen om je voor te bereiden op CBAM

Voorkom non-compliance van je supply chain
 1. Importeurs zijn momenteel verplicht om tijdens de CBAM-overgangsperiode van oktober 2023 tot december 2025 elk kwartaal te rapporteren over hun CBAM-gerelateerde producten en hun emissies.
   
 2. Vanaf januari 2026 zijn importeurs verplicht om CBAM-certificaten aan te schaffen, die door de lidstaten via een gecentraliseerd platform te koop zullen worden aangeboden aan geautoriseerde CBAM-aangevers.
   
 3. CBAM-certificaten kunnen uitsluitend worden verkregen door CBAM-gemachtigde aangevers. Door samen te werken met een douane- en CBAM-expert bespaart je tijd en stroomlijn je het proces voor het verkrijgen van de benodigde CBAM-autorisatie.
   
 4. CBAM is een integraal onderdeel van de Green Deal van de EU en haar doelstelling om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te zijn. Als regelgeving voor de lange termijn is het van cruciaal belang om nu actie te ondernemen om niet-naleving te voorkomen en in lijn te komen met de structurele reducties van CO2 uitstoot die in de initiatieven zijn geschetst, zoals CBAM.
   

Welke producten vallen onder de CBAM-rapportageverplichtingen?

Meststoffen, Cement, IJzer en Staal, Aluminium, Elektriciteit, Waterstof

Hoe je je kunt voorbereiden op CBAM

De Europese Unie verschuift naar een gedetailleerder systeem voor het monitoren van de koolstofemissies en koolstofintensiteit die gepaard gaan met geïmporteerde goederen. Tijdens de huidige overgangsperiode van CBAM (2023-2025) zijn importeurs door de EU verplicht om aanvullende gegevens te verstrekken, waardoor een schatting van zowel directe als indirecte emissies mogelijk wordt.

Hierdoor hebben importeurs nu een extra meldplicht. Kwartaalrapportages moeten zorgvuldig worden voorbereid en kunnen in een gestandaardiseerd formaat worden ingediend. De op te nemen informatie heeft betrekking op verschillende aspecten, zoals de hoeveelheid en het soort goederen, het land van oorsprong, de productiesite waar de goederen zijn geproduceerd, de gebruikte productieroutes en de directe en indirecte emissies.

Na de implementatie van een betrouwbaar systeem zullen importeurs in 2026 CBAM-certificaten moeten aankopen. De CBAM-verordening kent een koolstofprijs toe aan geïmporteerde goederen, waardoor deze in lijn wordt gebracht met de koolstofprijs van binnenslands geproduceerde goederen in de EU. Dit zorgt ervoor dat geïmporteerde goederen de klimaatdoelstellingen van de EU niet in gevaar brengen.

Bij Customs Support zijn wij gespecialiseerd in het assisteren van onze klanten bij het voldoen aan de CBAM-regelgeving. Het gaat hierbij om het assisteren bij het opstellen van CBAM-rapporten en het indienen daarvan op de EU Trader Portal. Door gebruik te maken van onze digitale verbindingen kunnen we aanzienlijke hoeveelheden gegevens efficiënt verwerken, waardoor je kostbare tijd en capaciteit bespaart. Door een deskundige toe te vertrouwen om de opgestelde rapporten te behandelen, wordt ook het risico op niet-naleving van de EU-regelgeving verkleind. Met onze CBAM-specialisatie bieden wij voortdurende begeleiding en updates over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Wij onderzoeken graag hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen bij het voldoen aan de CBAM-vereisten. Vul het onderstaande formulier in zodat een van onze experts jouw verzoek kan beoordelen en mogelijke oplossingen kan bespreken.

Image
strategy

Hoe wij je kunnen helpen als jouw CBAM partner

Van begin tot eind staan wij aan jouw zijde
hs

Goederenclassificatie 

Het beoordelen van jouw goederenclassificatie om te bepalen of een product onder de CBAM-regelgeving valt.

origin

Oorsprongdocumentatie 

Het verifiëren van de oorsprong van jouw goederen om te bevestigen of ze onderworpen zijn aan CBAM.

info

CBAM Due Diligence en rapportage 

Diepgaande verkenning van CBAM-vereisten en rapportageprocessen. 

guidance

Proactieve begeleiding
 

Wij houden je op de hoogte van recente ontwikkelingen en veranderende eisen.

Dé AEO-gecertificeerde douane agent van Europa

Meer dan 30.000 bedrijven in heel Europa vertrouwen erop dat wij nauwkeurige, gestroomlijnde en secure douaneoplossingen leveren. Met meer dan twintig jaar ervaring hebben we de wereldhandel gemakkelijk gemaakt en bedrijven zoals het jouwe geholpen bij het navigeren door elke verschuiving in het douanelandschap.

Ons douaneadvies op maat, in een groot deel van de EU, is bedoeld om jouw douane-efficiëntie en kosteneffectiviteit te verbeteren en tegelijkertijd naleving te garanderen. Onze digitale oplossingen zijn aanpasbaar en toekomstbestendig en zijn erop gericht jouw processen te optimaliseren en douaneprocedures te vereenvoudigen.

Dankzij onze AEO-certificering en duurzame partnerschappen met de douaneautoriteiten kun je profiteren van minder controles, zodat jouw diensten niet worden beïnvloed door vracht of politieke overwegingen, aangezien wij ons als een neutrale douane agent opstellen.

Bereid je vol vertrouwen voor op het Carbon Border Adjustment Mechanism met Customs Support. Neem contact met ons op en krijg toegang tot ons uitgebreide netwerk en digitale oplossingen.

Image
map

CBAM Support maakt deel uit van de douanediensten van Customs Support

1900
+
Gekwalificeerde experts in jouw bedrijfstak en handelsroutes
Lokale expertise
in 13 Europese landen
AEO-gecertificeerde partner
Betrouwbare oplossingen voor jouw douanebehoeften
Persoonlijke service
De voordelen van digitaal, maar je spreekt nog steeds met ons
Wij bieden meer dan alleen CBAM-expertise:

Met onze uitgebreide douanekennis kunnen we bijna elke douane-uitdaging aan en helpen we de unieke behoeften van jouw bedrijf op te lossen. We zijn er om alles te bespreken, van jouw operationele zorgen op korte termijn tot meer strategische douane-uitdagingen op lange termijn. Een selectie van onze diensten:

In- en uitklaringen

 • Douaneaangiften voor alle diensten
 • Veterinaire en fytosanitaire keuringen
 • Restituties en/of importtoeslagen aanvragen
 • Ondersteuning bij fysieke inspecties, samen met douane-gerelateerde autoriteiten

Douane Consultancy

 • AEO-certificering
 • Douane Compliance
 • Opleiding en training
 • Douanevergunningen
 • Douane Quick Scan
 • Goederenclassificatie
 • Interim Douanepersoneel
 • Oorsprongsbepaling
 • Optimalisatie Supply Chain

Transitaangifte

Voorbereiding en indiening van transitdocumenten in 10 EU-landen, Zwitserland, Noorwegen en het VK

Hallo. Kunnen wij je helpen?