Humanitaire hulp verschepen naar Türkiye en Syrië

Hoe navigeert u door de douane wanneer u slachtoffers van de recente aardbeving helpt?
Image
Turkiye and syria

Sinds Türkiye en Syrië op 6 februari werden getroffen door een aardbeving, hebben landen wereldwijd hulp gestuurd naar de overlevenden. Maar hoe voorkomt u douaneproblemen bij het verlenen van hulp? Dat leest u in dit artikel.

Humanitaire zendingen naar Türkiye zijn vrijgesteld van vergunningen

Voertuigen die hulpgoederen naar Türkiye vervoeren hoeven geen reisvergunning te hebben en bestuurders hoeven geen werkvisum te hebben.

Bovendien hoeft u geen commerciële documenten bij uw goederen te hebben wanneer deze bestemd zijn voor humanitaire invoer in Türkiye. Er zijn echter nog steeds documentcriteria die u moet volgen om vertragingen en afwijzingen aan de grens te voorkomen.

De documenten die u nodig heeft voor de invoer van goederen in Türkiye

Wanneer u uw goederen voor humanitaire doeleinden naar Türkiye verplaatst, moet u beschikken over een vervoersdocument en een paklijst voor wat er in het voertuig wordt geladen.

Op uw paklijst moeten de volgende gegevens staan:

 • ID voertuig/vlucht/container
 • Adres van de verzender
 • Indeling van de goederen naar naam/omschrijving, hoeveelheid en gewicht.
 • De potentiële ontvangers per district.

De ontvangers moeten een band hebben met een van de volgende ministeries, die vermeld moeten worden om toestemming te geven voor het vervoer van de goederen over de grens.

 • AFAD - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı / Disaster and Emergency Management Presidency.
 • Ankara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı - Ankara Stichting voor Sociale Bijstand en Solidariteit.
 • Şanlıurfa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı - Şanlıurfa Stichting voor Sociale Bijstand en Solidariteit.
 • Kahramanmaraş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı - Kahramanmaraş Stichting van Sociale Bijstand en Solidariteit.
 • Adıyaman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı - Adıyaman Stichting van Sociale Bijstand en Solidariteit.
 • Adana Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı - Adana Stichting van Sociale Bijstand en Solidariteit.
 • Hatay Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı - Hatay Stichting voor Sociale Bijstand en Solidariteit.
 • Diyarbakır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı - Diyarbakır Stichting van Sociale Bijstand en Solidariteit.

Andere documenten

Doorvoer door andere landen

Als uw goederen door andere landen moeten om in Türkiye te komen, moet u ervoor zorgen dat uw documentatie het mogelijk maakt dat uw voertuig zonder vertraging kan rijden.

Het gebruik van een T2-document en de verklaring in vak 10: "vervoer van humanitaire goederen en geneesmiddelen, uitrusting en medische uitrusting voor noodsituaties, met name natuurrampen" is een van de manieren om het doel van de reis van uw voertuig te verifiëren.

Specifieke vereisten voor het land van levering

Afhankelijk van het land waaruit u uw goederen verstuurt, kan het nodig zijn dat uw verplaatsing en paklijst vooraf worden goedgekeurd.

Humanitaire goederen die vanuit Duitsland worden verstuurd, moeten bijvoorbeeld worden goedgekeurd door het Turkse consulaat-generaal of een lokale liefdadigheidsinstelling zoals het Rode Kruis of Caritas.

Beste praktijken voor verzending van hulpgoederen naar Syrië zijn onduidelijk

Hoewel ook Syrië na de aardbeving dringend hulp nodig heeft, is dit een samengesteld effect van jarenlange oorlog, politieke onrust en andere humanitaire zorgen. Vóór de ramp had naar schatting 90% al hulp nodig.

Logistiek gezien kwam de hulp Syrië binnen via Türkiye, maar dat is nu moeilijker door de schade aan de Turkse infrastructuur. De Syrische regering heeft gevraagd om hulp via de stad Damascus te sturen, maar er zijn bezwaren tegen deze route vanwege het risico dat zendingen worden gekaapt om tegengestelde facties te versterken in plaats van de hulpbehoevenden te bereiken.

Dit maakt het moeilijker om middelen naar Syrië te sturen dan naar Türkiye, hoewel steun via lokale NGO's nog steeds mogelijk is. Zolang er geen akkoord is tussen Syrië, Rusland en de VN-raad over de beste route voor steun, kunnen wij de douaneprocedures daarvoor niet bevestigen.

Update maart:

De EU heeft benadrukt dat de sancties tegen Syrië gericht zijn tegen het regime van Assad en niet tegen de gezondheidszorg. Onder deze sancties zijn er geen beperkingen op de uitvoer van voedsel, medicijnen of medische apparatuur naar Syrië.

Leden van de Europese Unie hebben sinds 2011 ook meer dan 27,4 miljard euro aan humanitaire hulp aan Syrië geschonken, en 5,5 miljoen euro aan de meest behoeftigen na de aardbevingen begin februari.

Om de bevolking van Syrië nog meer te helpen, heeft de EU een wijziging van de sancties afgekondigd, zodat de humanitaire hulp de hulpbehoevenden kan bereiken. Deze humanitaire wijziging geldt voor zes maanden.

Volgens deze wijziging hoeven humanitaire organisaties geen toestemming te vragen aan de EU-autoriteiten voordat zij goederen of diensten voor humanitaire doeleinden overmaken of leveren. Dit geldt alleen voor ontvangers op de lijst, zowel personen als entiteiten.

Wilt u humanitaire goederen naar Türkiye of Syrië sturen?

Customs Support is er voor u. Onze declaranten zijn gevestigd in 12 landen in Europa en worden ondersteund door een team van douaneadviseurs. Zij beschikken over de lokale kennis die nodig is om uw humanitaire goederen zo snel mogelijk de grens over te krijgen. Neem contact met ons op voor meer informatie.