Meet Our People: Senior Consultant Jens Stevens

#WeAreCustomsSupport
Image
Jens Stevens

In onze serie #WeAreCustomsSupport maak je kennis met de mensen achter Customs Support. Wij waarderen onze collega's en het werk dat zij doen. In deze serie interviewen wij de mensen die altijd klaar staan om jou zo snel en goed mogelijk te helpen bij het importeren of exporteren van je goederen. Deze keer is het de beurt aan Jens Stevens, senior douaneconsultant in Nederland. 

Wie ben je?  

Mijn naam is Jens Stevens. Ik woon in Nederland, ben 46 jaar oud en ben in juni van dit jaar bij Customs Support begonnen als senior douaneadviseur. 

Wat doet een senior douaneconsultant?  

Ik controleer en adviseer bedrijven over hun strategische douaneprojecten en help hen hun verantwoordelijkheden en risico's te begrijpen, zodat zij hun efficiency kunnen verbeteren en tegelijkertijd aan de voorschriften kunnen blijven voldoen. Dit kan zijn als onderdeel van een quick scan voor onderhoud, een AEO-beoordeling of met een specifiek bedrijfsdoel.  

Hoe ziet je typische werkdag eruit? 

Dat hangt af van de projecten waaraan ik werk, maar meestal ben ik vooral met veel mensen in gesprek. Of het nu gaat om het beantwoorden van vragen van onze klanten, het onderhouden van contacten met mijn collega's over een project, of het rechtstreeks spreken met de douane. Ik werk ook aan het opzetten van processen en het ontwikkelen van tools om het werk makkelijker of inzichtelijker te maken.  

Wat zijn enkele van de veel voorkomende problemen die je voor klanten oplost?   

Een van de belangrijkste dingen die we zien is dat een werknemer een bedrijf verlaat, en zij [het bedrijf] komen er dan achter dat ze een gat hebben in hun douaneprocessen of kennis. Ik help klanten met het begrijpen van hun verantwoordelijkheden als vergunninghouders, met het bijhouden van hun douane-entrepot, of met het ontwikkelen van SOP's zodat ze de wetgeving en vergunningen kunnen blijven naleven.   

U helpt sommige bedrijven met Regulated Agent (RA)-vergunningen. Wat is dat?  

Dit is een soort vergunning die specifiek geldt voor luchtvracht en enige overlap heeft met AEO's. Het geeft de verlader toestemming om de goederen rechtstreeks naar het vliegtuig te vervoeren als een erkend, veilig bedrijf. Iedereen die bij het proces betrokken is, van de vrachtcoördinatoren tot de mensen die inpakken in het magazijn, moet geaccrediteerd zijn. Er komt veel bij kijken.  

Wat vind je het leukste aan je werk?  

De verscheidenheid aan vragen en oplossingen waarbij ik betrokken kan zijn. Ik vind het erg leuk om behulpzaam te zijn en advies te geven over douanethema's en problemen, en ik krijg veel voldoening van een reactie van een tevreden klant.  

Je werkt nu zes maanden bij Customs Support. Wat vond je het leukste aan je komst bij het team?  

Ik vind het leuk dat we een groot bedrijf zijn, maar dat we persoonlijke relaties onderhouden tussen onszelf, ons team en onze klanten. Het consultancyteam is één afdeling, maar we hebben de vrijheid om nieuwe diensten te ontwikkelen en de manier waarop we aan de verschillende projecten werken. We kunnen ook samenwerken met alle anderen en putten uit hun ervaring.  Het is leuk dat ik veel verschillende projecten heb, en het is goed om de kennis van de groep te kunnen gebruiken om onze klanten meer te helpen.  

Wat zijn drie voorbeelden van de projecten die je onderneemt? 

 Ik ben momenteel betrokken bij een AEO-beoordeling die betrekking heeft op 10 verschillende kantoorlocaties van een klant. Na deze evaluatie presenteren we de klant hun resultaten en bespreken we de volgende stappen, zodat ze weten wat hun kansen zijn om een AEO-erkenning te krijgen en wat ze kunnen doen om die te verbeteren.  

Ik heb net een ander project afgerond. Dit was een audit voor een klant die verschillende hiaten aan het licht bracht. Een van de problemen is de manier waarop hun WMS (warehouse management system) communiceert met hun douane-applicatie, dus helpen we hen om dit op te lossen. Daarnaast helpen we hen bij de voorbereiding op DMS 4.  

Ik heb nu ook een soort projectmanagementconsult, waarbij ik bij de klant op locatie moet zijn. Daar moet ik samenwerken met de verschillende afdelingen en hun leidinggevenden om hen te helpen weer AEO-conform te worden.  

Wat doe je buiten het werk om om uzelf actief te houden en te ontspannen?  

Ik breng tijd door met mijn familie en vrienden, en neem graag mijn hond mee uit. Ik loop ook hard en houd van koken.  Deze dingen houden mijn geest fris en jong.

Wat is het belangrijkste waarop een klant moet letten als hij een douane-adviseur zoekt?   

 Ik denk dat een douane-adviseur flexibel moet zijn in de manier waarop hij projecten benadert. Klanten hebben verschillende eisen, en zij willen iemand die een stap verder gaat om resultaten te bereiken. Dit gebeurt alleen als wij, douane-consultants, extra inspanning leveren.  

Je werkt met een Europees netwerk. Als je een kantoorlocatie van Custom Support zou bezoeken, welke stad zou je dan bezoeken en waarom?  

Ik zou graag naar Barcelona gaan, maar daar hebben we nog geen kantoor. Mijn tweede keuze is Felixstowe in het Verenigd Koninkrijk. Sinds Brexit is daar veel ontwikkeling en ik zou graag zien hoe we elkaar kunnen helpen om meer te doen.