Spotlight op Rotterdam

Image
Rotterdam Bridge (Teal Overlay)

In Rotterdam bevindt zich de Poort naar Europa en de grootste haven van Europa: de Haven van Rotterdam. De totale oppervlakte van de haven is meer dan 12.600 hectare. Het is de grootste haven buiten Azië en een Top 10 containerhaven wereldwijd.

Laten we eerst eens kijken naar enkele cijfers voor 2021:

  • De totale overslag in 2021 was 468.709.000 metrische ton vracht. 325 miljoen ton was uitgaand en 143 miljoen ton inkomend.
  • De haven verwerkte 15,3 miljoen TEU (Twenty Foot Equivalent Units). Ongeveer 8 miljoen TEU's kwamen de haven binnen en 7,3 miljoen gingen er uit.
  • Wat het brutogewicht betreft, bestaat 25% van het inkomende gewicht uit containers en meer dan de helft van het uitgaande gewicht. 

Wereldberoemde faciliteiten

De haven van Rotterdam beschikt over state-of-the-art infrastructuur, moderne faciliteiten en uitstekende intermodale verbindingen met het achterland. De haven, de gemeente Rotterdam en vele bedrijven die in de haven actief zijn blijven miljarden investeren in het verbeteren en uitbreiden van de faciliteiten, verbindingen met het achterland, terminals en digitale innovaties. Het is de enige in Centraal-Europa die 24 uur per dag, zeven dagen per week de grootste droge bulk-, vloeibare bulk- en containerschepen kan ontvangen.

De geschiedenis van Rotterdam en de haven.

De haven van Rotterdam is heel dicht bij het stadscentrum begonnen. U kunt nog steeds de Oude Haven bezoeken. Bij mooi weer kunt u genieten van een drankje en een hapje op een van de vele terrassen aan de oude kade en bent u dicht bij veel van de iconische plekken van de stad. Wist u dat de stad in de 15e eeuw begon als vissershaven?

Pas in de 19e eeuw werd de basis gelegd om de toonaangevende haven te worden die het nu is. Rotterdam werd een van de eerste wereldhavens, ter ondersteuning van de stijgende handelsvolumes van het Nederlandse koloniale rijk. De haven begon zich uit te breiden langs de Maas in de richting van de Noordzee.

Na uitbreiding van de faciliteiten voor bulklading en olie-overslag aan het begin van de 20e eeuw, breidde de haven na de Tweede Wereldoorlog opnieuw uit. In de jaren zestig breidde de haven voor het eerst uit naar ingepolderd land, waardoor het Europoortcomplex ontstond, dat het hart werd van de petrochemische industrie in Europa.

Met de groei van de containervaart opende de haven in de jaren 70 haar eerste containerterminals. In de jaren 80 werden nieuwe containerterminals gebouwd, opnieuw op ingepolderd land. Sindsdien is de haven daarmee doorgegaan, met als belangrijkste voorbeeld de nieuwe Maasvlakte II en de hypermoderne containerterminals die daar onlangs zijn geopend.

Wist u dat?

Rotterdam begon als een kleine nederzetting genaamd Rotta aan de rivier de Rotte tussen de 9e en 10e eeuw. In plaatselijk jargon heet de stad Roffa.

Terwijl Schiphol Airport nu een van de drie grootste vrachtluchthavens van Nederland is, vertrokken de eerste commerciële luchtvrachten vanuit Rotterdam vanaf een vliegveld in de Waalhaven in 1924.

Van 1962 tot 2005 was de haven van Rotterdam de grootste vrachthaven ter wereld.

Het hoofdkantoor van Customs Support is gevestigd in Rotterdam

Heeft u inklaring nodig in Rotterdam of Nederland?

Customs Support verzorgt inklaringsdiensten voor alle grote zee- en luchthavens in Nederland. Via Customs Support Safety bieden wij ook gasmeet- en ontgassingsdiensten voor containers en andere gesloten ruimtes in heel Nederland. Neem voor meer informatie contact op met een van onze specialisten.