Container Vrijgave Bericht (CVB) en wat het betekent voor bedrijven

Image

Nederland is momenteel het enige land in de Europese Unie waar de douane de invoeraangiften vrijgeeft voordat de goederen van het schip worden gelost. Omdat dit in strijd is met de douanewetgeving van de EU, heeft Brussel Nederland verzocht maatregelen te nemen. De huidige procedure veroorzaakt discrepanties tussen de aangifte en de Bill of Lading en dit moet worden opgelost!

Om ervoor te zorgen dat deze discrepanties niet meer voorkomen, voert de Nederlandse Douane een nieuwe procedure in: Container Vrijgave Bericht (CVB). Met deze nieuwe procedure is het niet meer mogelijk om een invoeraangifte te doen voordat de goederen zijn gelost.

Melding vrijgave containers

De nieuwe invoerprocedure heet Container Vrijgave Bericht (CVB). De Nederlandse Douane zal deze nieuwe procedure in fasen invoeren. De eerste fase houdt het volgende in: aangiften die worden gedaan in AGS, het aangiftesysteem van de Douane, worden pas vrijgegeven nadat deze zijn gematcht met het DMF/NFV-systeem voor inkomende goederen.

Het aantal dozen en het brutogewicht vereisen specifieke aandacht. Verschillen in het aantal dozen of het brutogewicht tussen de vrachtbrief en de ATO zijn niet langer toegestaan. De Aangifte Tijdelijke Opslag (ATO) is de aangifte die door de verantwoordelijke vervoerder wordt gedaan bij het lossen van de goederen.

Vervolgens zal de douane controleren of de aangifte ten invoer overeenkomt met de ATO. Als er discrepanties zijn, zal de douane de invoer weigeren. Zij zal ook nagaan of de goederen beschikbaar zijn, met andere woorden of het schip al in de haven is aangekomen. Zo niet, dan wordt de invoeraangifte geweigerd.

Wat bedrijven moeten doen

We zullen hierna uitleggen wat we doen om de import voor te bereiden met behulp van het CVB, maar eerst moet duidelijk zijn wat bedrijven moeten doen. Het belangrijkste wat nodig is, is ervoor zorgen dat wij alle benodigde gegevens voor de zending op tijd en volledig hebben.

Hoe wij ervoor zorgen dat import soepel verloopt

Zodra wij over alle juiste gegevens beschikken, zorgen wij ervoor dat deze gedeeld worden met alle betrokken partijen. Customs Support is aangesloten op Portbase, het centrale informatieknooppunt voor de afhandeling van CVB-berichten. Omdat Customs Support bij de afhandeling van invoeraangiften gebruik maakt van gegevens uit Portbase en gegevens terug meldt aan Portbase, wordt het aantal foutmeldingen geminimaliseerd.

Customs Support werkt op basis van vooraanmeldingen. Een vooraanmelding betekent dat wij de douane op de hoogte stellen van een binnenkomende zending. Aan de hand van deze vooraanmelding bepaalt de douane of voor de zending controle een controle nodig is. Als er geen controle nodig is, doen wij bij binnenkomst van de goederen een definitieve aangifte en kunnen de goederen op de terminal opgehaald worden.

Portbase en Stream (Douane Management Software) werken aan een interface, zodat de voormeldingen automatisch kunnen worden verwerkt zodra de goederen in de haven aankomen. Dat betekent dat de voormelding ook buiten kantooruren kan gebeuren. De logistieke operatie kan dan 24/7 doorgaan.

CVB-proces gaat 4 oktober 2021 van start

De Nederlandse Douane start vanaf 4 oktober van dit jaar met het nieuwe CVB-proces. Het CVB-proces voor NCTS-aangiften gaat in april 2022 van start.

De Nederlandse Douane heeft een website gepubliceerd met alles wat je moet weten over het CVB-proces.

Wanneer er vragen zijn, kun je contact opnemen met een van onze douanespecialisten. Zij helpen graag!