Een gids voor Advanced Tariff Ruling (ATaR)

Alles wat je moet weten
Image
ATAR

Advanced Tariff Ruling (ATaR) is een hulpmiddel dat je kunt gebruiken bij het importeren naar en exporteren uit het Verenigd Koninkrijk. Ontdek in dit artikel hoe je ATaR's effectief kunt gebruiken.

Wat is een Advanced Tariff Ruling?

Een Advanced Tariff Ruling is een wettelijke bevestiging van de indeling van uw goederen. Dit betekent dat de douaneautoriteiten jouw keuze van goederencode voor een bepaald artikel hebben geverifieerd. Deze kan worden verkregen voor zowel import- als exportzaken. 

Eenmaal toegekend is een Advanced Tariff Ruling tot drie jaar geldig, wat je helpt om vooraf inzicht te krijgen in je accijnstarieven, vergunningsvereisten, contingenten en andere beperkingen of overwegingen. Let op: je moet, indien van toepassing, de ATaR-referentie vermelden op je invoer- of uitvoeraangiftes.

Hoewel "Advanced Tariff Ruling" een nieuwere term is in het Verenigd Koninkrijk, is dit mechanisme bekend onder zijn vroegere naam van Bindende Tariefinlichting (BTI). Deze naamsverandering is gekomen sinds het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. Binnen de Europese Unie wordt nog steeds de term “Bindende Tariefinlichting” gebruikt. 

Wat zijn de voordelen van een Bindende Tariefinlichting?

Het verkrijgen van een Bindende Tariefinlichting is nuttig wanneer je complexe goederen hebt die moeilijk in te delen zijn. Het is ook een vrijwaring wanneer je voor langere tijd zekerheid over je verplichtingen nodig hebt, zoals wanneer je een groot volume contact hebt met een leverancier. 

Als je zaken zijn berekend en overeengekomen op basis van een bepaalde goederencode en een bepaald invoerrechtenpercentage, dan kan het een kostbaar probleem zijn als de douane bij een controle vraagt om die code te wijzigen. 

(Gerelateerd: Hoe een goederencode is opgebouwd)

Stel je voor dat je rechten moet nabetalen op reeds verkochte goederen, opnieuw met klanten moet onderhandelen over tarieven vanwege gestegen kosten, of een contract met je leverancier vroegtijdig moet opzeggen vanwege een simpele verkeerde interpretatie van het douanetarief. 

Het is helaas een trieste realiteit waar veel handelaren in de loop der jaren mee te maken hebben gehad. Met een Bindende Tariefinlichting kun je dit voorkomen.

De procedure voor het verkrijgen van een Bindende Tariefinlichting

Je moet een Bindende Tariefinlichting aanvragen voordat je douaneprocedures van start gaan; je kunt deze niet achteraf aanvragen als je je invoer- of uitvoeraangifte al hebt voltooid. 

Voordat je een aanvraag indient, moet je er ook rekening mee houden dat informatie over jouw BTI openbaar kan worden gemaakt door de Douane, tenzij je deze als vertrouwelijk markeert. Zelfs dan zal sommige informatie beschikbaar zijn om redenen van transparantie.

Om een BTI te verkrijgen moet je beschikken over:

  • E-Herkenning;
  • Gedetailleerde informatie over de goederen, waarvan de gegevens variëren afhankelijk van de goederensoort;
  • Brochures, handleidingen, afbeeldingen of monsters zoals gevraagd. (Je moet deze als vertrouwelijk markeren wanneer je ze indient);
  • Een voorgestelde goederencode.

Deze informatie wordt ingediend bij de nationale Douane, die tussen de 30 en 120 dagen nodig heeft om te reageren. 

Binnen hun advies zal de Douane je voorzien van:

  • Een beslissing over je Bindende Tariefinlichting;
  • De goederencode voor jouw goederen;
  • De geldigheidsdatum van jouw BTI;
  • De BTI-referentienummer voor jouw douaneaangifte;
  • Een gedetailleerde beschrijving van je goederen die kan worden gebruikt op je papierwerk om andere autoriteiten te helpen ze gemakkelijk te identificeren;
  • Een verklaring waarom de beslissingen rond je BTI wettelijk gerechtvaardigd waren.

Indien toegekend, kun je jouw BTI gebruiken vanaf de startdatum die in het advies is vermeld.

Als je het niet eens bent met de beslissingen van de Douane, kun je in beroep gaan door te reageren met je onderbouwde redenering.

Hulp nodig bij een Bindende Tariefinlichting (BTI)?

Customs Support is er voor je. Onze douaneconsultants werken nauw samen met de Douane tijdens Brexit, de voortdurende implementatie van de Windsor-overeenkomst, de aanstaande veranderingen met het Border Target Operating Model en met het classificeren van goederen. Ze zijn gewend om douanezaken eenvoudig te maken, zelfs voor de meest gecompliceerde processen.

Als je hulp nodig hebt bij het verkrijgen van een Bindende Tariefinlichting, neem dan contact met ons op voor meer informatie.