Dag van de chauffeur

Image
""

Onze economie zou volledig tot stilstand komen zonder de vele vrachtwagenchauffeurs en -chauffeuses die dagelijks vele kilometers afleggen om te zorgen dat de juiste producten op de juiste tijd op de juiste plek zijn.

Ze rijden door weer en wind, ‘s ochtends heel vroeg, ‘s avonds heel laat en sommigen ook ‘s nachts. Internationale chauffeurs zijn zelfs meerdere dagen van huis. De lange dagen achter het stuur kunnen eenzaam zijn en zoveel uren op de weg zijn is ook niet zonder gevaar. 

De meeste vrachtwagen chauffeurs zijn goed opgeleid en ervaren en zorgen ervoor dat zowel zijzelf als het verkeer om hen heen veilig op hun bestemming aankomt. Regelmatig hoor je zelfs verhalen over vrachtwagenchauffeurs die tijdens hun werk situaties tegenkomen waarbij zij onmiddelijk handelen en daarmee soms zelfs levens redden. 

Neem bijvoorbeeld het verhaal van de vrachtwagenchauffeur die met zijn vrachtwagen de snelweg blokkeerde achter een groot ongeval, om de hulpverleners te beschermen. Of de chauffeur die zijn vrachtwagen stilzetten op de vluchtstrook en uitstapte om te voorkomen dat een verwarde man de snelweg op liep. 

Vandaag is het de dag van de vrachtwagenchauffeur. Een mooi moment om stil te staan bij wat chauffeurs en chauffeuses voor ons doen. Niet letterlijk, want dan kunnen ze er niet langs! Chauffeurs en chauffeuses, bedankt! 

De volgende keer dat je een vrachtwagenchauffeur ziet rijden, realiseer je dan dat hij of zij zorgt voor volle schappen in de supermarkt, of benzine bij het tankstation, of pakketten die moeten worden afgeleverd. Geef hen de ruimte om hun werk te kunnen doen en zwaai naar ze, in plaats van boos te toeteren…