Image
European-wide customs services case study (Image: car over a teal split background)

Je partner voor Europese douanediensten

In deze klantcase schetsen wij hoe wij full-service oplossingen bieden met integriteit (compliance) in het wereldwijde landschap.

Onze klant is een Koreaans-Amerikaans automobielbedrijf met een Europees hoofdkantoor in Dobris en een centraal EMEA-distributiecentrum voor reserveonderdelen in Duitsland. Voor deze klant bereiden wij alle import-, transit- en exportdocumenten voor, inclusief de fiscale vertegenwoordiging voor verschillende havens (haven van Hamburg, luchthaven van Leipzig, Frankfurt am Main).

Met welke unieke uitdagingen werd deze klant geconfronteerd?

Oorsprong: wij helpen bij de naleving van de wettelijke voorschriften voor oorsprongs- en leveranciersverklaringen. De oorsprong van een product speelt een belangrijke rol wanneer je denkt aan het importeren en exporteren van goederen, aangezien de oorsprong een van de belastinggrondslagen is.

Wist je dat?

Er komt veel documentatie bij kijken om de oorsprong te bewijzen. Als bepaalde onderdelen meerdere keren zijn gekocht en doorverkocht, zijn van al deze stappen documenten nodig. Als componenten in een van deze stappen werden verwerkt, wordt het nog ingewikkelder. Het bewijzen van de preferentiële oorsprong vereist altijd geldige achtergronddocumenten in de administratie van de exporteur.
Anastasia Fedchenko
Europees Hoofd Consultancy

Als je de maar al te bekende complexiteit van het bepalen van de oorsprong kent, zijn wij er om je te helpen. Customs Support heeft ervaren mensen om je specifieke situatie te bekijken, de goederenstroom te analyseren en te bepalen of een product aan de oorsprongsregels voldoet. Onze douane-experts staan klaar om jou en je team te ondersteunen.

Naast deze kerndiensten ondersteunen wij deze klant ook met:
  • AEO: wij bieden begeleiding en opleiding rond de AEO-vereisten. De erkenning van AEO (Authorised Economic Operators) bestaat al meer dan tien jaar. Nu de behoefte aan verantwoordingsplicht voor conforme en veilige handelspraktijken steeds meer een prioriteit wordt, kan een AEO-status je organisatie verschillende voordelen opleveren, zoals erkenning als veilige partner in de toeleveringsketen.  
  • BTI's: wij organiseren de classificatie van en aanvragen voor BTI's. Een bindende tariefinlichting (BTI) is een schriftelijke tariefindeling van je goederen. Het is geen wettelijke vereiste, maar het biedt de zekerheid dat goederen de juiste goederencode of geharmoniseerde tariefcode hebben. Dit is belangrijk, want verschillende classificaties hebben verschillende tarieven en je wil er zeker van zijn dat je het juiste tarief toepast.  
  • Brexit: wij adviseerden over een Brexit Roadmap. Onze Brexit-consultants begeleiden bedrijven door en voorbij de complexiteit van dit nieuwe post-Brexit-landschap.  
Wat betekent dit alles voor de klant?
  • Dankzij onze meer dan 100 strategisch gelegen kantoren in heel Europa konden wij voor deze klant inklaringsfaciliteiten aanbieden in de haven van Hamburg, Bremerhaven, Leipzig-Halle Airport en Frankfurt- am Main.  
  • Customs Support fungeert als hun interim-douaneafdeling en plaatst deskundig personeel in het bedrijf om te ondersteunen, op te leiden, te handelen en te adviseren.  
  • Met meer dan 1.500 douanemedewerkers die in heel Europa samenwerken, is onze interne kennis ongeëvenaard en houden wij onze klant op de hoogte van het laatste nieuws.  
  • Wij hebben sterke relaties met de douaneautoriteiten, er wordt op ons vertrouwd om belangrijke inzichten en feedback te geven om de douaneprocessen op topniveau te verbeteren. En onze deskundigen zijn goed geïntegreerd in de lokale en wereldwijde autoriteiten om je te voorzien van de meest actuele informatie die relevant is voor jouw gebied. Wij bieden lokale kennis, ondersteund door een wereldwijd netwerk.   
  • AEO-gecertificeerd, waardoor zij hun interne douaneprocessen onder controle houden en het vertrouwen van hun klanten behouden in een steeds veranderende toeleveringsketen.   

Door kwaliteit, integriteit, verantwoordelijkheid en een lokale aanwezigheid konden wij de wereldwijde handelsactiviteiten van deze klant versterken. Kun jij profiteren van de ondersteuning van een full-service digitale douane-expediteur met lokale en wereldwijde kennis? Of ben je bekend met de complexiteit van het bepalen van de oorsprong? Neem contact op om uit te vinden hoe wij je vandaag nog kunnen ondersteunen.