Meer over toegelichte Incoterms: Ex Works (EXW)

Image
looking through the keyhole

Wanneer goederen “Ex Works” (EXW) gekocht of verkocht worden, dan betekent dit dat de verkoper de goederen beschikbaar maakt bij zijn fabriek of magazijn. Het is aan de koper om de goederen te komen ophalen. Bij Ex Works worden alle kosten en risico’s gedragen door de koper. De koper is zelf verantwoordelijk voor het regelen van zaken als vervoer en verzekeringen.

Risico’s en kosten voor de verkoper

De verkoper draagt geen risico en ook geen kosten, want hij hoeft deze nergens te bezorgen. Hij hoeft de goederen niet eens te laden. Wel moet hij de goederen klaar maken voor verzending en ervoor zorgen dat deze goed verpakt en duidelijk gelabeld zijn.

Risico’s en kosten voor de koper

Het volledige risico en alle kosten worden gedragen door de koper. De verkoper kan eventueel de goederen inladen, maar zelfs dat is op risico van de koper. Transport naar de (lucht)haven, het uitladen in die haven, het laden op het schip, het transport, het uitladen in de haven van bestemming en het transport naar de eindbestemming moet allemaal geregeld en betaald worden door de koper. Ook alle documenten die overhandigd moeten worden aan douaneautoriteiten voor het importeren en exporteren van de goederen moeten worden geregeld door de koper. De verkoper moet wel de voor deze documenten en/of export-vergunning benodigde informatie aanleveren, op kosten van de koper.

Verzekering moet geregeld en betaald worden door de koper.

Ex works geeft de koper volledige controle over het proces van verschepen van de goederen, maar daarmee draagt de koper ook alle risico’s.

Potentiële issues voor de verkoper

Wanneer je goederen exporteert vanuit (bijvoorbeeld) de Europese Unie, moet je als verkoper bewijzen dat de goederen daadwerkelijke de Europese Unie hebben verlaten. In het geval van Ex Works, is de koper verantwoordelijk voor het exporteren. Hij is degene die dat bewijs ontvangt, maar is geenszins verplicht dat bewijs te overhandigen. Hij is zelfs niet verplicht de zending te exporteren. Als de goederen de Europese Unie hebben verlaten, maar de verkoper kan dat niet aantonen, dan moet de verkoper alsnog de BTW afdragen, alsof de goederen aan iemand binnen de Europese Unie zouden zijn verkocht. Met bewijs hoeft over de goederen geen BTW afgedragen te worden.

Potentiële issues voor de koper

Wanneer je goederen exporteer vanuit (bijvoorbeeld) de Europese Unie moet de exporterende partij geregistreerd staan in een lidstaat van de Europese Unie. Als de koper niet in de Europese Unie geregistreerd is, moet de verkoper mogelijk de koper vragen de goederen aan te geven bij de douane, omdat de koper verantwoordelijk is volgens Ex Works.

Het gebruik van Ex Works

Bij Ex Works zijn er geen andere kosten bij de verkoop dan de kosten van de goederen die geleverd worden. Dit maakt het offreren op basis van Ex Works erg gemakkelijk voor initiële offertes in het verkoopproces.

Ex Works en Incoterms 2020

De nieuwe Incoterms 2020 [ENG], die eerder dit jaar door de ICC geïntroduceerd zijn, gelden nu. De Incoterms 2010, waar je in deze blog meer over kan lezen, gelden nog steeds. Zolang partijen afspreken te handelen onder één van de Incoterms 2010, zijn die van toepassing. Er zijn geen veranderingen als het gaat om Ex Works tussen Incoterms 2010 en 2020.

Als je vragen hebt over Ex Works oa één van de andere Incoterms, neem dan contact op met één van onze specialisten.