Oekraïne toegetreden tot de gemeenschappelijke regeling voor douanevervoer

Impact voor bedrijven met handel in Oekraïne verklaard
Image
Umbrealla's along a black and white city in Ukraine

Om de Oekraïners concrete voordelen te bieden, heeft de EU toegezegd hen te helpen en te steunen bij hun democratische hervormingen. Deze steun heeft betrekking op douanehervormingen en kritieke gebieden als corruptie, energie en handel. Om dit mogelijk te maken hebben Oekraïne en de Europese Unie in 2014 een associatieovereenkomst ondertekend.

De EU heeft maatregelen genomen om de douanehervorming op verschillende gebieden te ondersteunen. Daartoe behoren IT-transformatie, toetreding tot de Convention on a Common Transit Procedure, de uitvoering van een Authorised Economic Operator programma en het in overeenstemming brengen van de Oekraïense douanewetgeving met de douanevoorschriften in de Europese Unie. Digitalisering en open communicatie tussen bedrijven en douane- en belastingautoriteiten vormen de kern van deze hervormingen.

Digitalisering is de basis voor een snellere handel

 Een van de digitale verbeteringen voor de douane in Oekraïne is het New Computerized Transit System (NCTS): een nieuw geautomatiseerd systeem voor douanevervoer. Dit systeem regelt het verkeer van goederen tussen de EU-landen, Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein, Turkije, Noord-Macedonië, Servië, het Verenigd Koninkrijk en nu ook Oekraïne. De mogelijkheid om goederen te vervoeren onder transit voorwaarden is kritisch om de handel tussen Oekraïne en de Europese Unie te vergemakkelijken. 

De Common Transit Procedure vereenvoudigt het verkeer van goederen. Rechten, belastingen en andere beperkingen worden tijdelijk opgeschort dankzij het NCTS, dat ook een papierloze douaneafhandeling ondersteunt. Dit vermindert uiteindelijk de kosten van grensformaliteiten en vermindert bijvoorbeeld het aantal vrachtwagens dat aan de grens staat te wachten.

Digitalisering heeft nog andere voordelen. Bedrijven en douaneautoriteiten kunnen gemakkelijk zendingen volgen tijdens elke stap van het traject. Ze kunnen gemakkelijk informatie uitwisselen om zendingen te verwerken. Deze informatie omvat gegevens zoals hoeveelheden, productcodes en omschrijvingen. 

Voor AEO-gecertificeerde bedrijven heeft de overeenkomst nog meer voordelen, omdat zij gebruik kunnen maken van vereenvoudigde procedures.

Oekraïne is toegetreden tot de Common Transit Agreement

Eind 2022 heeft Oekraïne de noodzakelijke hervormingen afgerond en vanaf oktober 2022 maakt het land deel uit van de gemeenschappelijke regeling voor douanevervoer. In een toespraak ter gelegenheid van deze mijlpaal zei EU-commissaris Gentiloni:

Op 1 oktober is er gevierd dat Oekraïne is toegetreden tot de overeenkomst voor gemeenschappelijk douanevervoer. Dit is een gedenkwaardige prestatie, en ik moet deze gelegenheid aangrijpen om de Oekraïense collega's te feliciteren met deze enorme taak...

Uw werk, samen met dat van mijn diensten in de Commissie, betekent dat de douanevervoerprocedure met de EU voortaan veel eenvoudiger en efficiënter zal zijn.

Wederzijds erkende financiële garanties, minder controles en toegang tot de modernste IT-systemen zullen ertoe bijdragen dat de kosten voor het bedrijfsleven in de EU en Oekraïne dalen, terwijl de verwerkingstijd aan de grens wordt teruggebracht tot slechts enkele seconden. Dit vergemakkelijkt niet alleen de handel, maar stimuleert deze zelfs.

We mogen echter niet vergeten dat de overeenkomst betreffende het gemeenschappelijk douanevervoer alleen maximaal effect zal sorteren indien de Oekraïense handelaren er op grote schaal gebruik van gaan maken en indien voertuigen die worden vervoerd in het kader van het gemeenschappelijk douanevervoer op grote schaal worden gebruikt.

Wat moeten bedrijven die handel drijven met Oekraïne doen?

Bedrijven die van de transit procedures willen profiteren, moeten over een Customs Comprehensive Guarantee (CCG) beschikken. Deze garantie is vereist voor invoer, opslag, doorvoer, verwerking en specifiek gebruiken. Bedrijven die reeds over garanties beschikken, moeten hun garantiedocumenten bijwerken om hierin Oekraïne op te nemen. Deze updates van de garantiedocumenten moeten ook worden ingediend bij de douaneautoriteiten.

Neem contact op met een van onze specialisten als je vragen hebt over handel met Oekraïne of de transit-overeenkomst. Zij beantwoorden graag al je vragen, kunnen helpen bij het updaten van garantiedocumenten en ondersteunen bij andere import- of exportzaken.