Spotlight op: Venlo

#WeAreCustomsSupport
Image
venlo

Venlo, gelegen aan de Duitse grens en aan de enige snelweg van Antwerpen naar Noord-Duitsland, is een hotspot voor logistiek in Europa. Lees meer over deze belangrijke locatie in dit artikel.

De haven van Venlo 

In tegenstelling tot de naburige havens, Antwerpen of Rotterdam, is de haven van Venlo geen deep-sea locatie. De haven werkt echter wel samen met deze twee havens via de binnenvaart en verwerkt zowel bulk- als containervrachten. 

Naast de binnenvaartterminal zijn er drie railterminals in Venlo, die 12 treinen per dag en 800.000 TEU per jaar kunnen verwerken. Het is de grootste binnenlandse railterminal in Nederland. 

De haven van Venlo wordt beheerd door Hutchinson Ports, die ook de haven van Felixstowe beheert. 

De geschiedenis van Venlo als handelspost 

Venlo werd meer dan 600 jaar geleden een stad, gekozen vanwege de verbinding met wegen en veilig water. "Veilig" water is niet alleen goed om te drinken, maar ook ondiep en zacht genoeg om verdrinking te voorkomen.  

De stad werd al snel een grote nederzetting waar veel kooplieden doorheen reisden en was een plek van waaruit legers bevoorraad werdem tijdens de Middeleeuwen. In deze periode hadden de Fransen, de Spanjaarden en de Republiek der Nederlanden allemaal op een bepaald moment de controle over Venlo. 

Aan het einde van de Franse bezetting in de 19e eeuw werd de stad onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als onderdeel van de provincie Limburg.  

Venlo werd een doelwit van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog, die de brug over de Maas wilden vernietigen en de bevoorradingsketen naar het westelijke front wilden beïnvloeden. De stad liep ook zware schade op, maar werd in de jaren na de oorlog snel herbouwd. 

In de afgelopen 70 jaar is Venlo uitgegroeid tot een logistieke hotspot voor supply chains in heel Europa, waar alleen al per spoor meer dan 11 miljoen ton vracht wordt vervoerd. 

Customs Support Venlo 

Ons kantoor in Venlo is ook ons centrum voor kwaliteit en innovatie, waar meer dan 40 mensen werken in verschillende functies. In dit kantoor vind je teams voor: 

- Klantenservice (inklaring, uitvoeraangiften, douaneadvies, safety) 

- Financiën 

- Sales 

- Kwaliteit en compliance 

- Digitale innovatie 

- Onderzoek en ontwikkeling 

Customs Support Venlo is een erkend leerbedrijf voor mensen die in de regio in de sector gaan werken en werkt samen met plaatselijke scholen. 

Als je geïnteresseerd bent om je vaardigheden te laten zien in een gedreven team, kijk dan op onze carrièrepagina voor onze vacatures in Venlo. 

Wist je dat? 

- Venlo ooit een vestingstad was, na de voltooiing van het fort Sint-Michiel in de 17e eeuw. Het fort werd in de eerste helft van de 19e eeuw herbouwd en uitgebreid en kreeg de naam Fort Leopold. Overblijfselen van beide forten werden in de tweede helft van de 19e eeuw gesloopt. 

- De Sint-Maartenskerk in Venlo dateert uit de 10e eeuw, toen het een houten tempel was. De kerk werd in de 15e eeuw omgebouwd tot een kerk in gotische stijl en kreeg in 2018 van paus Franciscus de eretitel Basilica Minor. 

- Venlo was vroeger een Hanzestad, een verzameling handelsgilden die tussen de 13e en 17e eeuw een monopolie hadden op de handel over de Oostzee en het grootste deel van Noord-Europa. 

Douaneondersteuning in Venlo nodig? 

Customs Support Venlo biedt een volledig scala aan douanediensten voor bedrijven die gebruik kunnen maken van dit belangrijke Europese kruispunt. Neem contact met ons op voor meer informatie.