Aangiftes met actieve of passieve veredeling? Vraag een ketenmachtiging aan!

Image
""

Sinds 5 oktober 2020 gebruikt de Douane het door de Europese Commissie ontwikkelde INF-systeem voor het verwerken, vastleggen en uitwisselen van informatie bij actieve en passieve veredeling.

Van papier naar digitaal

Op dit moment worden de aangiftes voor de bijzondere regelingen actieve en passieve veredeling nog schriftelijk gedaan 
door onze specialisten. 

Sinds de invoering van het INF-systeem kunnen aangiftes voor actieve en passieve veredeling al digitaal gedaan worden. Op dit moment is de aangifte nog op beide manieren mogelijk. 

Er komt een belangrijke verandering aan met betrekking tot dergelijke aangiften: vanaf april gaat de Douane volledig over op digitale aangiften via het INF systeem. 

Met name voor importeurs brengt dit een belangrijke verandering met zich mee. Importeurs die gebruik willen maken van de aangifte actieve of passieve veredeling moeten er voor zorgen dat de douaneagent die hun aangiftes doet in het bezit is van een ketenmachtiging. 

Vraag zo snel mogelijk een ketenmachtiging aan 

Wij adviseren onze klanten om zo snel mogelijk een ketenmachtiging aan te vragen of om, waar van toepassing, hun klanten aan te sporen een ketenmachtiging aan te vragen. De ervaring leert dat het enkele weken kan duren voordat een ketenmachtiging door de Douane is goedgekeurd. Voor een zending die per schip onderweg is vanuit China is dat waarschijnlijk geen probleem, maar in het geval van een luchtvrachtzending kan het in april gebeuren dat de zending weken vaststaat op Schiphol in afwachting van een goedkeuring van een ketenmachtiging. 

Vanaf 5 april kunnen aangiftes alleen nog via het INF-systeem worden gedaan. Wacht dus niet tot het laatste moment met het aanvragen van een ketenmachtiging! 

Aanvraag ketenmachtiging: hoe werkt dat? 

Voor een importeur wiens producten worden ingeklaard via Customs Support moeten wij een ketenmachtiging aanvragen. 
De eerste stap in een aanvraag van een ketenmachtiging is het sturen van een e-mail naar je vaste contactpersoon binnen Customs Support met het verzoek een kerenmachtiging aan te vragen.

Wij hebben bij zo’n aanvraag de volgende gegevens nodig: 

  • Gegevens Kamer van Koophandel van de aanvrager 
  • Naam van de contactpersoon bij de aanvrager 
  • E-mailadres van de contactpersoon bij de aanvrager 
  • De gewenste lengte van de ketenmachtiging: 3 jaar of vijf jaar 

De tweede stap wordt door ons gedaan. Wij vragen digitaal een ketenmachtiging aan bij Quo Vadis, de partij die namens de Douane de machtigingen beoordeelt en afgeeft. 

Bij de derde stap is de importeur weer aan zet. De contactpersoon krijgt een bevestiging van de aanvraag via e-mail met daarbij een formulier dat moet worden uitgeprint, ingevuld en ondertekend. Vervolgens moet het formulier per post naar Quo Vadis worden gestuurd, waarna het wachten is op de bevestiging van de machtiging. 

De vierde en laatste stap ligt bij Quo Vadis. Wanneer de machtiging goedgekeurd en bevestigd is kan Customs Support direct aangiftes met actieve of passieve veredeling doen in het INF-systeem. 

(Aan)vragen? Neem direct contact op! 

Heb je vragen over de bijzondere regelingen actieve of passieve veredeling, of wil je meteen de ketenmachtiging aanvragen? Neem dan direct contact met ons op

Gerelateerde Artikelen