Interim operationele douaneondersteuning

Directe betrokkenheid bij uw projecten
Image
Office workers smiling

Het vinden van de juiste mensen voor jouw douaneteam is lastig. Gelukkig kan onze interim operationele douaneondersteuning helpen om jouw bedrijf draaiende te houden. Onze consultant, Marino, legt het je in dit artikel uit.

Kan je ons een overzicht geven van wat interim operationele douaneondersteuning inhoud?

Interim operationele douaneondersteuning houdt in dat we aan de slag gaan binnen uw bedrijf. Of het nu gaat om het verwerken van invoer- en uitvoeraangiften, het beheren van douanevergunningen en inventaris, het invullen van transitformulieren, het werken met HS-classificatie, of andere diensten die alleen gekwalificeerde douaneadviseurs kunnen doen, wij vullen dit gat op zodat jouw bedrijfsvoering efficient en op tijd door kan blijven gaan.

Je hebt onlangs een stage van 3 maanden afgerond bij een bedrijf in de mode-logistiek. Kan je ons een overzicht geven van dat project?

Het bedrijf heeft wereldwijd kantoren, maar dit filiaal is gevestigd in Nederland, en ze importeren artikelen in de EU om ze in een douane-oplsag te plaatsen. Van daaruit verkopen ze de goederen verder binnen de EU, betalen ze belasting of exporteren ze de goederen weer zonder belasting te betalen. 

Wij boden dit bedrijf interim operationele douaneondersteuning aan omdat hun bedrijf snel groeide en zij meer gekwalificeerd douanepersoneel in het entrepot nodig hadden om deze groei bij te houden. De specifieke taken waar ze mijn hulp bij nodig hadden waren: 

  • Het Registreren van geïmporteerde goederen. 
  • Het Coördineren van de inspectie met de douaneautoriteiten. 
  • Het wederuitvoeren van goederen en het afsluiten van de obligatie. 
  • Elke in- en uitvoer beheren in het warehouse management systeem. 
  • T1 transit formulieren. 

Daarnaast heb ik hen ook geadviseerd over het wijzigen van enkele HS-codes, zodat zij hun goederen nauwkeuriger bij de douane konden aangeven en een aanzienlijk bedrag aan rechten konden terugvorderen op enkele artikelen die op voorgaande aangiftes onjuist waren ingedeeld. 

Wat is de toegevoegde waarde voor de klant wanneer hij Customs Support gebruikt? 

In dit geval is dat iemand die volledig gecertificeerd is voor de Nederlandse douane-entrepots en een bredere kennis heeft van de sector.  

Om in Nederland in een douane-entrepot te kunnen werken, moet je als bemiddelaar een vergunning hebben om de aangiften en processen af te mogen handelen. Dit kan niet gedaan worden door iemand die een opleiding volgt, of iemand die wel verstand heeft van douane maar deze vergunning niet heeft. Uw douanevergunning hangt hiervan af, en u loopt het risico deze te verliezen wanneer iemand zonder deze vergunning een fout maakt of bij een controle wordt opgemerkt. 

Het vinden van iemand in deze hoedanigheid is soms een uitdaging, aangezien het ongeveer twee jaar duurt om de vergunning te verkrijgen. Echter is het nog moeilijker om iemand te vinden die daarnaast uitgebreide ervaring heeft in een grotere sector. Als uw magazijnmedewerker alleen kennis heeft van douane-entrepots, loop je het risico dat je niet direct beschikt over de juiste kennis binnen uw team. 

Door een externe interim operationele douaneconsultant van een neutrale dienstverlener als Customs Support in te schakelen, kan je direct het ontbrekende puzzelstukje in je team opvullen. Tegelijkertijd zal onze ervaren consultant met een frisse blik kijken naar de huidge processen en opties voor verbeteringen aandragen. Wij doen namelijk altijd een quick scan wanneer wij aan een project beginnen. Dit om er zeker van te zijn dat wij zoveel mogelijk waarde bieden tijdens onze plaatsingen.  

In dit geval ontdekten we dat er geen originele documenten werden ontvangen die essentieel zijn voor het indienen van de aanvragen. Wij zorgde ervoor dat de essentie voor het verkrijgen ervan werd benadrukt en dat de resterende originele documenten werden ontvangen. Zonder deze documenten zou de douane een betaling van invoerrechten kunnen eisen voor de zendingen waarbij ze ontbraken. 

Bovendien konden we de onjuiste HS-codes vaststellen die het bedrijf veel te veel invoerrechten kostte. Niet alleen konden we deze middelen terugvorderen, maar dit probleem zal ook in de toekomst bespaard blijven.

Kan je een interim operationele douaneondersteuning goed gebruiken?

Onze consultants leveren expertises aan bedrijven in heel Europa en het Verenigd Koninkrijk, ondersteund door meer dan 1700 declaranten in 70 kantoren. Als je onze expertise kunt gebruiken om je processen te stroomlijnen of een strategie voor de toekomst uit wil stippelen, neem dan vandaag nog contact met ons op