Verbeter de efficiëntie van je douane activiteiten

Image
Sharon Weise International Customs Compliance & AEO Manager

Wanneer je internationaal handelt en wereldwijd met douaneautoriteiten te maken hebt, moet je ervoor zorgen dat al je systemen, procedures en processen met betrekking tot douaneactiviteiten aan de voorschriften voldoen. Deze douanevoorschriften veranderen voortdurend, net als de markt waarin jij werkt en je activiteiten. Met zoveel veranderende factoren bestaat altijd het risico dat je douaneprocessen niet meer aansluiten bij de laatste stand van zaken.

Herzie regelmatig je douaneverrichtingen

Om ervoor te zorgen dat de processen met de markt meegaan, is het een goed idee om regelmatig een snelle zelfevaluatie uit te voeren of een externe deskundige een quick scan te laten uitvoeren. Onze consultants zijn altijd op de hoogte van de laatste douanevoorschriften en zijn gespecialiseerd in het analyseren en controleren van douaneactiviteiten. Na onderzoek van je activiteiten stellen zij een rapport op met duidelijke aanbevelingen voor verbetering om eventuele problemen op te lossen en de efficiency van je activiteiten te verhogen.

Wat is de Quick Scan van Customs Support?

Wanneer onze consultants een Quick Scan doen, kijken ze naar je organisatie, team, processen, procedures, certificaten en vergunningen en meer. Een deel van deze scan gebeurt online via het bekijken van documenten, een ander deel gebeurt terplekke met je team. Onze consultants observeren en praten met je teamleden om er zeker van te zijn dat zij volledig begrijpen hoe de processen beschreven in de officiële documenten worden uitgevoerd op de werkvloer.

Zij spreken met leidinggevenden en operationeel personeel om de huidige situatie volledig te doorgronden. Ze bekijken ook de veiligheidsmaatregelen als je bedrijf een AEO-certificaat voor veiligheid heeft.

De resultaten van een Quick Scan zijn een uitgebreid verslag van de bevindingen, een analyse van de risico's en aanbevelingen voor verbeteringen. Onze consultants richten zich niet alleen op verbeteringen, maar constateren ook wat er goed gaat. De rol van de douane in je organisatie is essentieel en communiceren naar de organisatie wat ze goed doen is noodzakelijk om het bewustzijn en het belang van de douaneprocessen en -procedures te versterken.

Zorg ervoor dat er aandacht is voor de douane

In grote en kleine bedrijven worden douane activiteiten soms gezien als een ondergeschoven kindje, terwijl het goed op orde hebben van strategisch belang is. Wanneer de douane activiteiten een bijzaak is voor de logistieke operatie, bestaat het risico dat het niet de aandacht krijgt die het nodig heeft wanneer het druk is. Met de huidige situatie in supply chains wereldwijd staan veel logistieke operaties onder druk. Onze consultants kijken verder dan alleen je douaneprocessen om de impact van deze processen op je supply chain te minimaliseren en hoe de samenstelling van je supply chain van invloed is op je douaneprocessen.

Wat zijn de risico's?

Wanneer er minder aandacht is voor douaneprocessen en -procedures, bestaat het risico dat de voorschriften niet worden nageleefd. Dit kan leiden tot vertragingen, boetes en mogelijk het verlies van een vergunning.

De voordelen van de Quick Scan van de douaneondersteuning

Het is mogelijk om een self-assessment te doen, maar er zijn voordelen verbonden aan het inhuren van een externe specialist. De voordelen van het laten uitvoeren van een quick scan van je douaneactiviteiten door een van onze consultants:

  • Een fris paar ogen die je operatie op een nieuwe manier bekijkt
  • Up-to-date kennis van de laatste douanevoorschriften en -regels
  • Ruime ervaring met de controle van douaneverrichtingen
  • Een grondige analyse van je douaneverrichtingen
  • Aanbevelingen voor verbeteringen van je activiteiten
  • Ondersteuning bij de uitvoering van deze verbeteringen
  • Kostenbesparingen door hogere efficiëntie, minder boetes en minder vertragingen
  • Beperking van de risico's

Klaar voor de toekomst

Na de quick scan heb je een volledig inzicht in je douaneprocessen. Wij kunnen je ondersteunen bij de implementatie van de aanbevolen verbeteringen. Onze consultants kunnen optreden als tussentijdse versterking van je douaneteam, als projectmanager voor je douaneprojecten of als sparringpartner voor toekomstige plannen. Wij zijn je partner voor douanegerelateerde programma's en vraagstukken en helpen je jouw bedrijf te laten groeien.