5 checkpoints van goed douaneadvies

Image
Checkpoints for Consultancy

Je supply chain toevertrouwen aan een douaneconsultant kan ontmoedigend zijn. Het douanelandschap is voortdurend in beweging en je loopt het risico op audits, vertragingen en verloren omzet als je procedures niet op orde hebt. Daarom is regelmatige douaneconsultancy essentieel voor je bedrijf.

Waar moet je op letten als je een bedrijf kiest voor zo'n belangrijke taak?

In dit artikel zullen we de 5 belangrijkste punten bespreken die een goede douaneadviesdienst moet bieden.

1: Diepgaande douane-expertise

Een goede douaneconsultant kan een overzicht geven, maar een goede douaneconsultant heeft een diepgaande kennis van douaneafhandeling en naleving van douanewetgeving - en van alle bijzonderheden die relevant zijn voor jouw bedrijfstak en handelsroute.

Een goede consultant heeft niet alleen een uitgebreide kennis van douanezaken, maar kan ook duidelijk en eenvoudig advies geven tijdens uw adviesgesprek. Je moet je consultant vragen kunnen stellen en wegkomen met antwoorden en begrip, niet met nog meer vragen.

2: Onafhankelijk advies

Een goede douane-adviseur richt zich alleen op je, je bedrijf, en de naleving van de douanevoorschriften. Als een douaneconsultant samenwerkt met een andere organisatie - die een bijbedoeling of vooringenomenheid zou kunnen hebben - dan bestaat het risico dat dit van invloed is op je dienstverlening.

Voor de beste resultaten kies je een onafhankelijk douaneadviesbureau. Niet alleen ben je verzekerd van hun neutraliteit, maar zij zullen waarschijnlijk ook meer ervaring hebben door hun samenwerking met het bedrijfsleven in het algemeen in plaats van alleen met bedrijven die aan een bepaald profiel voldoen.

3: Diepgaande analyse

Douaneadvies begint en eindigt niet bij de aangifte van zendingen. Hoewel het invoeren van gegevens belangrijk is, is het proces van hoe je die gegevens selecteert - en waarom - ook een belangrijk gebied. Door deze procedures te analyseren, zal een goede douaneconsultant je helpen om op lange termijn aan de voorschriften te blijven voldoen.

Naast aangiften en gegevens moeten douaneconsultants ook je vergunningen en andere autorisaties onderzoeken. Als er risico's zijn door onjuiste aanvragen, of mogelijkheden die een nieuwe vergunning zal bieden, dan moet een consultant je hierbij kunnen helpen.

4: Flexibiliteit en schaalbaarheid

Naarmate de eisen aan je bedrijf veranderen, heb je douaneadviesdienst nodig dat zich aan jou aanpast. Als je een handelsroute hebt waarin je geïnteresseerd bent, of als je je bedrijf wilt uitbreiden met nieuwe goederen en markten, heb je een consultancypartner nodig die consistente expertise kan bieden.

Het is onmogelijk om een adviespartner te vinden die expertise kan bieden voor elke handelsactiviteit en grondstof, dus is het belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om met verschillende specialisten te werken. Een goede consultancydienst omvat een team met verschillende sterke punten, zodat je altijd krijgt wat je nodig hebt.

5: Up-to-date kennis

In een steeds veranderend landschap heeft expertise een houdbaarheidsdatum. Het advies van een douaneconsultant kan al na een paar maanden verouderd zijn, dus hij kan je toeleveringsketen in gevaar brengen als hij informatie gebruikt die niet is bijgewerkt. Vraag hen wanneer zij hun kennis voor het laatst hebben bijgewerkt.

Een goede douaneconsultant vernieuwt voortdurend zijn informatie en kijkt naar de horizon om ervoor te zorgen dat je de beste praktijken toepast in afwachting van veranderingen. Ze moeten je toeleveringsketen zowel voor vandaag als voor morgen optimaliseren, dus een snelle gezondheidscontrole is alles wat je in de toekomst nodig hebt.

BONUS: Een digitale aanpak

Grensmodellen veranderen, en gegevens zijn belangrijker dan ooit. Jouw consultancypartner moet nagaan hoe gegevens worden verzameld, beschermd en doorgestuurd, zodat je je processen kunt ontwikkelen. Digitalisering is de toekomst van de douaneafhandeling, en een goede consultant werkt daar naartoe.

Heb je douane consultancy nodig?

Customs Support levert douaneadviesdiensten in de hele EU en Europa, met meer dan 25 consultants die in 7 landen actief zijn. Zij werkten in 2021 aan 500 projecten met meer dan 200 bedrijven, en gaven hen onafhankelijk advies om hun toeleveringsketens te beschermen en hun goederen in beweging te houden.

Als je je bedrijf een compliance health check wilt geven of wilt onderzoeken hoe digitalisering je bedrijf ten goede kan komen, neem dan contact met ons op voor meer informatie.