De voordelen van een douane-entrepot

Image
The Benefits of a Customs Warehouse (man in warehouse holding a big box)

Sommige bedrijven importeren al lange tijd goederen van buiten de Europese Unie. Voor anderen is dit een nieuw proces sinds het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese Unie. Goederen invoeren in de Europese Unie waarvan je de preferentiële oorsprong niet kunt bewijzen, betekent rechten en BTW betalen, of niet soms?

Uitstel van betaling van invoerrechten en BTW

Er zijn manieren waarop importeurs het betalen van invoerrechten en BTW kunnen uitstellen. Bedrijven moeten invoerrechten en btw betalen wanneer goederen in de Europese Unie worden ingevoerd en wanneer ze in het vrije verkeer worden gebracht. Als je het betalen van invoerrechten of btw wil uitstellen, kun je er voor kiezen om de goederen niet in het vrije verkeer te brengen. Dat kan wanneer je goederen opslaat in een douane-entrepot. Maar wat is een douane-entrepot nu eigenlijk?

Wat is een douane-entrepot?

Een douane-entrepot is een entrepot dat onder douanetoezicht staat. Goederen die in een douane-entrepot zijn opgeslagen, zijn niet in het vrije verkeer. Er hoeven geen rechten of belastingen te worden betaald tot het moment dat je de goederen naar hun volgende bestemming verzendt.

Wanneer je de goederen verkoopt aan een bedrijf in de Europese Unie, dan zul je de goederen in het vrije verkeer moeten brengen en invoerrechten en BTW moeten betalen. Verkoop je de goederen echter aan een bedrijf buiten de Europese Unie, dan hoef je geen invoerrechten en BTW te betalen wanneer je de goederen weer buiten de EU uitvoert.

Wat zijn de voordelen van een douane-entrepot?

Uitstel van betaling van invoerrechten en BTW is goed voor de cashflow. Je kunt de btw pas terugbetalen als de goederen zijn verkocht. Hier zijn enkele voorbeelden van wanneer een douane-entrepot in het voordeel werkt.

  • Je hebt een grote bestelling van producten, zonder bewijs van preferentiële oorsprong, die van de leverancier in het Verenigd Koninkrijk, een niet-EU-land, naar je entrepot in België komen. Stel dat je niet over een douane-entrepot beschikt, dan moet je invoerrechten en BTW betalen over alle producten, of je deze nu aan bedrijven of consumenten in de EU hebt verkocht of niet. Wanneer je een douane-entrepot hebt, hoef je alleen rechten en btw te betalen wanneer je de producten binnen de EU verkoopt. Als je ze verkoopt aan een bedrijf of consument buiten de EU, voer je de goederen weer uit zonder rechten of btw te betalen.
  • Je kunt goederen voor onbepaalde tijd opslaan onder het stelsel van douane-entrepots, met andere woorden, wanneer ze niet worden verplaatst, hoeven er geen rechten / btw te worden betaald.
  • Je hebt twee leveranciers voor hetzelfde product - een in China, buiten de EU, en een in Polen, binnen de EU. Wanneer je je voorraad in een douane-entrepot bewaart, kun je naar niet-EU-landen verzenden vanuit de niet-EU-voorraad (uit China) en naar EU-landen verzenden vanuit de EU-voorraad (uit Polen). Op die manier hoef je geen onnodige invoer- of uitvoerrechten te betalen. Dat noemen we smart picking en smart declaring.

Een douane-entrepot brengt administratieve verplichtingen met zich mee. Een douane-agent als Customs Support kan deze administratie voor je uit handen nemen zodat je je volledig kunt richten op klanten.

Wij adviseren bedrijven om systemen te gebruiken die smart picking en smart declaring mogelijk maken om de cashflow te maximaliseren en het onnodig betalen van rechten en BTW te minimaliseren. Door de goederenbewegingen (via EDI) door te geven aan onze speciale douanesoftware, zijn wij in staat om goederen / stromen "Customs wise" te beheren via ons douane-entrepot systeem.

Hoe krijg ik een douane-entrepot?

Een Customs Support consultant kan je helpen in het bepalen of het opzetten van een douane-entrepot de juiste oplossing voor je is. Zo ja, dan kunnen zij helpen met het aanvragen van de benodigde vergunning en het opzetten van het entrepot. Wanneer je een douane-entrepot hebt, kan Customs Support de administratie voor haar rekening nemen, zodat jij je kunt richten op het waarmaken van je belofte aan klanten. Take the load off your mind!