Welke oorsprongsverklaringen zet ik op de exportpapieren?

De algemene regels en wat je moet vermijden
Image
Rene Rothhbrook against a blue road map

Oorsprongsverklaringen zijn essentieel bij het importeren en exporteren van goederen. Maar wanneer, waar en waarom moet je ze opnemen? Senior Consultant of Customs and Trade Rene Rothheudt legt het in dit artikel uit.

Wat is een oorsprongsverklaring?

Oorsprongsverklaringen zijn clausules op papier die de importeurs en autoriteiten bevestigen waar de goederen vandaan komen. Normaal gesproken vind je oorsprongsverklaringen op de factuur voor een afzonderlijke zending, maar je kunt ze ook aantreffen op handelscertificaten die op meer dan één zending van toepassing kunnen zijn.

Afhankelijk van het type verklaring dat wordt gebruikt, varieert de formulering en kan er een vergunning- of licentienummer worden vermeld. Een veel gebruikte variant voor exporteurs in de EU is de 'geregistreerde exporteur' registratie (REX), waarbij de handelaar zelf de oorsprong aangeeft. Een andere variant is de vergunning 'toegelaten exporteur', die in principe kan worden gebruikt ter vervanging van de EUR.1-handelscertificaten.

Voor een importeur zijn oorsprongsverklaringen essentieel om de preferentiële oorsprong aan te geven zodat hij minder rechten hoeft te betalen.

Wat zijn enkele veelgemaakte fouten bij het declareren van oorsprongsverklaringen?

Een veel voorkomend probleem dat we hebben gevonden tijdens een quick scan is dat de exporteur niet de juiste procedure heeft doorlopen voor het aangeven van een REX-verklaring op hun documenten voordat zij zich registreren.

Een andere fout die wij zien is dat het woord 'preferentiële' wordt gebruikt, terwijl dit misschien niet juist is voor het goed of voor het land van invoer. Bovendien mag niet worden aangenomen dat de voorwaarden voor preferentiële oorsprong voor elke bestemming dezelfde zijn.

(Lees meer over het aangeven van de preferentiële oorsprong in het Verenigd Koninkrijk hier)

In beide gevallen vragen de importeurs om een oorsprongsverklaring zodat de preferentiële oorsprong kan worden aangegeven. De exporteurs proberen hun klanten te helpen, maar het probleem is dat dit niet is gecontroleerd, zodat de verklaring van preferentiële oorsprong niet correct is.

Welke risico's lopen exporteurs?

De risico's voor exporteurs met valse verklaringen zijn niet dezelfde als voor de importeur, in die zin dat er geen automatische financiële verplichting bestaat. De importeur zal waarschijnlijk moeten betalen voor de ten onrechte gedeclareerde rechtenverlaging, soms voor meer dan drie jaar achterstand, terwijl de exporteur dat niet hoeft te doen.

Elke situatie als deze zal echter het bedrijf van de exporteur en zijn relaties onder druk zetten. Reputatieschade, druk om hetzelfde probleem bij al hun klanten aan te pakken en het daaruit voortvloeiende inkomstenverlies zullen financiële kosten met zich meebrengen. Zelfs als die niet dezelfde zijn als die van de importeur.

Hoe kunnen exporteurs hun klanten beschermen?

Het is essentieel dat je verklaringen van preferentiële oorsprong voor elk land van bestemming worden gecontroleerd.

Je wil niet wachten op een onderzoek van een klant die om verificatie vraagt, wanneer hij al een audit van de autoriteiten heeft en jouw hulp vraagt om te bewijzen dat hij aan de voorschriften voldoet. Je moet misschien een evaluatie door een derde partij laten uitvoeren om hun controleurs tevreden te stellen, en niet-naleving kan leiden tot verdere controles voor je klant, naast de terugbetaling van rechten.

Als jij een van onze consultants een quick scan van je oorsprongsverklaringen wil laten uitvoeren, dan neem dan contact met ons op voor meer informatie. 

Contacteer ons +

Als u een van onze douane adviseurs een quick scan van uw oorsprongsverklaringen, dan neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Replay our Webinar +