De Versindustrie en Douane

Trek?
Image
fresh food

Vlees, kaas, fruit, groenten - ze brengen allemaal hun eigen uitdagingen met zich mee bij internationaal transport. Maar hoe beschermt de douane jou als het om vers voedsel gaat? Adam Grimshaw legt het uit in dit artikel.

Wat zijn de uitdagingen bij de internationale levering van vers voedsel?

Gezondheid is prioriteit nummer één als het gaat om vers voedsel. Wij, als consumenten, moeten weten dat het voedsel dat we kopen ons niet ziek maakt. Eventuele problemen moeten ook traceerbaar zijn, zodat potentiële epidemieën kunnen worden voorkomen.

Een van de belangrijkste manieren waarop voedsel vers blijft, is door temperatuurregeling, maar tijd is ook een factor. De Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan niet te lang wachten met het beoordelen van een zending voedsel, omdat het versheid verliest naarmate het langer bij de grens of inspectiepunt blijft - vooral als ze een koelcel openen voor een fysieke controle.

Daarom is voorbereiding essentieel bij het internationaal vervoeren van vers voedsel. Je moet de documentatie- en rapportagevereisten vóór zijn zodat je zo min mogelijk vertraging oploopt.

Welke documenten zijn vereist voor vers voedsel?

Zoals in de meeste sectoren hangt de wetgeving voor vers voedsel af van de classificatie en herkomst van de goederen. 

Er zijn een paar aannames die je kunt doen, zoals de noodzaak van een veterinair certificaat voor dierlijke producten en een fytosanitair certificaat voor planten, maar dit is niet altijd van toepassing. 

Het is het beste om met je leverancier te overleggen voordat je de goederen verzendt om te zien wat je nodig hebt. De leverancier zal contact opnemen met de lokale autoriteiten en ervoor zorgen dat de juiste documentatie wordt afgegeven.  Je wilt er tijdens het importeren niet achter komen dat je een document of informatie mist, omdat het dagen kan duren om dit te corrigeren en er extra kosten kunnen ontstaan. Het kan zelfs zo zijn dat goederen geweigerd worden voor import. 

Wat zijn enkele problemen die zich kunnen voordoen met vers voedsel en de Nederlandse autoriteiten?

Snelheid is essentieel bij het vrijgeven van importgoederen, omdat je de goederen idealiter binnen een dag na aankomst wilt ophalen van de (lucht)haven. Als dat niet lukt, kan dat een duur probleem worden.

Ervoor zorgen dat de documentatie correct is afgetekend, dat alle gegevens in het papierwerk kloppen en dat uw douanepartner op tijd over alle benodigde documentatie en informatie beschikt, is een prioriteit bij het inklaren van vers voedsel via de Nederlandse grens. Het helpt ons om uw douaneaangiften op tijd te verwerken.

Hoe kan Customs Support u helpen om snel en compliant te blijven?

Onze douane-declaranten werken in 13 landen in de EU en het VK en zijn gewend aan het verwerken van import en export van vers voedsel in heel Europa. 

Hun expertise wordt ondersteund door douaneconsultants die zich inzetten om trends op het gebied van douanezaken voor te blijven, wat betekent dat we je helpen je voor te bereiden op veranderingen voordat deze plaatsvinden. 

We werken bijvoorbeeld nauw samen met autoriteiten en handelaren in het Verenigd Koninkrijk aan de aanstaande veranderingen voor het importeren van dierlijke producten met het Target Border Operating Model. Onze collega's in heel Europa helpen exporteurs die handel drijven met Groot-Brittannië om zich van hun kant voor te bereiden.

Een van de belangrijkste dingen die we doen voor verkeer tussen de EU en het VK is onze end-to-end douaneaangiften-service, waarmee we jouw import- en exportdouaneaangiften tegelijkertijd kunnen verwerken. Je hoeft gegevens niet handmatig opnieuw in te voeren, waardoor je minder risico loopt en tegelijkertijd het proces versnelt.

Wat zou de eerste stap zijn die je zou nemen als je hulp nodig hebt met vers voedsel en de douane?

Ik zou contact opnemen met een van onze medewerkers in het land waarnaar je importeert of waaruit je exporteert. Zij kunnen je in contact brengen met een consultant voor een quick scan van de douaneprocessen en je vervolgens doorverwijzen naar het juiste operationele team voor wat je nodig hebt.