Douane en Schaaldieren

Nationale kreeften dag!
Image
lobster

Kreeften zijn over de hele wereld een populaire delicatesse en daarom een doelwit van illegale overbevissing. Lees in dit artikel hoe de douane deze schaaldieren beschermt.

Waarom de douane anders moet zijn voor kreeften en andere levende schelpdieren

Wanneer je dode vis importeert, moet je tijdens het inklaringsproces een IUU-vangstcertificaat overleggen, zodat je kunt bewijzen dat de vangst legaal is.

De reden hiervoor is dat illegale visserij een ravage aanricht onder lokale gemeenschappen, vispopulaties en het ecosysteem als geheel. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat illegale vissers hun vangsten niet kunnen verkopen, zodat ze worden afgeschrikt om het milieu te belasten met winst.

Als je kreeften en andere levende vis importeert, moet je ook een douanevergunning aanvragen. Er zijn namelijk meer risico's verbonden aan de invoer van levende dieren, zoals de verspreiding van ziekten of het illegaal kweken van uitheemse soorten.

In de EU moet je ervoor zorgen dat je viskwekerij is goedgekeurd door de Europese Commissie. In het Verenigd Koninkrijk moet je toestemming krijgen van de Fish Health Inspectorate.

Welke documenten heb ik nodig om kreeften te importeren?

Als je kreeften importeert in de EU of het VK, heb je aanvullende documenten nodig die bij de handelsfactuur, paklijst en vervoerspapieren horen.

Een Illegal, Unreported, and Unregulated (IUU) Catch Certificate is nodig om de details van de vangst te bevestigen en moet het volgende bevatten:

- Naam van het vaartuig/bedrijf, vlag en licentienummer.

- Datum van de vangst.

- De naam van de validerende autoriteit.

- Beschrijving van de vangst: soort, goederencode, geschat nettogewicht.

- Type visverwerking dat aan boord is toegestaan.

(Merk op dat deze lijst niet volledig is. Neem contact op met een douaneadviseur voor het land van invoer om te bepalen welke gegevens je moet toevoegen).

Voor het importeren in de EU is ook een gezondheidscertificaat nodig voor kreeften om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor consumptie.

Wanneer je bang bent dat je zending kreeften uit de EU wordt geweigerd vanwege documentatie, kun je het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) raadplegen voor een aantal veelvoorkomende redenen van weigering.

Voor het Verenigd Koninkrijk moet je zending kreeften uiterlijk 72 uur voor aankomst per schip, vier uur voor aankomst per trein of twee uur voor aankomst over de weg geregistreerd zijn in het Import of Products of Animals, Food and Feed System (IPAFFS).

Er zullen ook veranderingen zijn in de presentatie van levende dieren aan de Britse douane met het Border Target Operating Model.

Wist je dat?

Customs Support heeft zijn eigen kreeft, en die kan lezen! Dit is onze baanbrekende software voor het lezen van documenten, die samenwerkt met onze EDI-verbindingen om onze declaranten te helpen meer te bereiken met digitale inklaringen.

Chief Information Officer Bardo Schutz legt Intelligent Document Processing uit in zijn recente interview.

Wil je kreeft importeren?

Customs Support kan je helpen bij het voorbereiden van je documentatie en het verwerken van je inklaring overal in de EU of het VK. Neem contact met ons op voor meer informatie.