Verlaag de invoerrechten met actieve veredeling (RAV)

Image
IPR

Voor de meeste importeurs is het verplicht om invoerrechten te betalen, maar wist je dat dit niet altijd nodig is? Douaneadviseur Marino Vaccari bespreekt in dit artikel de regeling actieve veredeling (RAV).

Wat is IPR?  

IPR is een regeling actieve veredeling die je in staat stelt geïmporteerde goederen te verwerken, te wijzigen, te vernietigen of te repareren zonder dat je daarvoor rechten hoeft te betalen.   

Het is een vorm van economische licentie waarmee je voordeel kunt behalen bij het produceren of verwerken van ruwe producten. Je betaalt in totaal minder voor die materialen, zodat je opnieuw kunt exporteren naar de internationale markt met een meer concurrerende prijs in vergelijking met degenen die belasting hebben betaald tijdens het importeren.  

Je kunt IPR ook gebruiken om de belasting te pauzeren wanneer je niet zeker weet waar de goederen aan verkocht zullen worden. Wanneer je in het binnenland verkoopt, dien je opnieuw een invoervergunning in om de belasting te betalen. Verkoop je internationaal, dan sluit je het proces dienovereenkomstig af met de uitvoervergunning.  

De partij hoeft niet in zijn geheel te worden verkocht aan binnenlandse bedrijven of internationaal. Je kunt later twee aangiften indienen om de douane te laten weten waar alles gebleven is.  

IPR is slechts een van de oplossingen die we gebruiken bij het leveren van diensten op het gebied van duty management. Het hangt van je product, herkomst en verdere bestemming af of dit de beste oplossing voor je is.  

Voor wat voor soort producten is IPR geschikt?  

IPR is voor goederen die op de een of andere manier worden bewerkt of verwerkt, vandaar de naam Inward Processing Relief. Dit kan van toepassing zijn op verschillende industrieën en sectoren, omdat toeleveringsketens vaak ingewikkelder zijn dan we ons realiseren.  

Je kunt bijvoorbeeld hard vet de EU binnenbrengen, het smelten en mengen in je voedingsproduct en het vervolgens weer exporteren met IPR. Een andere toepassing is het opknappen van machines, waarbij je een oud apparaat importeert en repareert of bijwerkt met nieuwe onderdelen voordat je het weer exporteert.  

Wat is de tijdslimiet voor actieve veredeling?  

De basistermijn is drie maanden, maar sommige industrieën krijgen tot zes maanden omdat hun proces van nature langer is. In sommige gevallen kun je een speciale overeenkomst met de douane krijgen die nog meer tijd toestaat, maar dit is een optie in combinatie met het gebruik van een douane-entrepot.  

Zijn er nog andere voordelen aan het gebruik van IPR?  

Afhankelijk van je product kun je misschien voorkomen dat je invoerrechten moet betalen op verspilde materialen.   

Wanneer je bijvoorbeeld weet dat 10 gram van elke 100 gram verloren gaat tijdens de productie, moet je normaal gesproken rechten betalen op die verspilling. Onder de RAV zou je dat echter kunnen afschrijven tijdens de productie en alleen moeten betalen voor het materiaal dat is opgenomen in het eindproduct dat aan een binnenlandse koper wordt verkocht.   

Dus als je het product 50/50 verkoopt aan binnenlandse en internationale kopers, betaal je alleen invoerrechten op de 45 gram die in de verkoop zit in plaats van de 50 gram die nodig is om het te maken.  

IE-rechten vereisen een zeer goede administratie en expertise om er volledig gebruik van te maken, zoals dit.  

Hoe lang duurt het om een vergunning voor actieve veredeling te krijgen?  

Minimaal drie maanden, maar het hele proces kan negen maanden of zelfs langer duren.   

Het is essentieel om je aanvraag op een hoog niveau af te ronden voordat je hem indient, omdat het veel moeilijker is om goedkeuring te krijgen na een aantal vragen en wijzigingen, in vergelijking met wanneer je bedrijf er vanaf het begin uitziet als een goede kandidaat.  

Hulp nodig bij IPR? 

Customs Support biedt hulp bij actieve veredeling in het hele Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Van het aanvragen van de vergunning tot het beheren van de administratie, wij zijn er om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk waarde haalt uit je IPR-functie terwijl je aan de voorschriften blijft voldoen. Neem vandaag nog contact op met een van onze experts om aan de slag te gaan.