Beperkte Fiscale Vertegenwoordiging en CMR

Image

Wanneer een buitenlandse ondernemer goederen importeert of andere economische activiteiten uitoefent in Nederland moet hij voldoen aan de administratieve verplichtingen voor de Nederlandse BTW.

Deze Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), voor de meeste goederen 21 procent, moet worden betaald wanneer u goederen in Nederland importeert. Nu 21 procent BTW betalen, om die later weer te moeten terugvragen is zonde van de handelingen en de cash flow. Om dit te vermijden kunt u een (beperkt) fiscaal vertegenwoordiger aanstellen.

Let op: invoerrechten en andere douanekosten moeten nog steeds voldaan worden.

Wat is beperkte fiscale vertegenwoordiging?

Wanneer je als buitenlandse ondernemer gebruik maakt van beperkte fiscale vertegenwoordiging in Nederland, dan wordt de bij invoer verschuldigde BTW verlegd naar de periodieke BTW aangifte van de beperkt fiscaal vertegenwoordiger. Om dit te mogen dient de vertegenwoordiger / douane – agent in het bezit te zijn van vergunning beperkte fiscale vertegenwoordiging en een zogenoemde Artikel 23 vergunning. De douane agent neemt de BTW plicht in Nederland over van de buitenlandse importeur. Dat houd in dat de douane agent zowel de invoer als de levering na invoer van de importeur zal moeten opnemen in haar Nederlandse BTW aangifte.

Levering na invoer – Zorg dat je bewijs hebt

De levering na invoer is vaak de levering van de geïmporteerde goederen in een andere EU lidstaat. Op de levering van goederen vanuit de ene EU lidstaat naar de andere EU lidstaat is het 0% btw tarief van toepassing. Dit 0% btw tarief mag alleen worden toegepast indien de afnemer van de goederen beschikt over een correct btw-identificatienummer en de beperkt fiscaal vertegenwoordiger/douane agent bewijs in haar administratie heeft dat de desbetreffende goederen daadwerkelijk zijn geleverd in een andere EU lidstaat. Zo’n bewijs is bij voorkeur een voor ontvangst getekende CMR.

Als de levering bij een klant buiten Nederland niet kan worden bewezen, dan beschouwt de Belastingdienst de goederen als zijnde geleverd in Nederland en dan is de Nederlandse BTW van toepassing. In zo’n geval moet je de BTW alsnog betalen en daar komt dan nog een boete bij.

De Belastingdienst kan dergelijke leveringsbewijzen nog tot vijf jaar na levering opvragen. Daarom zal je douaneagent er voor zorgen dat alle leveringsbewijzen veilig worden opgeslagen voor tenminste zes jaar.

Wil je meer weten over de voordelen van fiscale vertegenwoordiging? Lees dan mijn eerdere blog over dit onderwerp [Engels].

We helpen je graag

Customs Support heeft alle benodigde vergunningen om als beperkt fiscaal vertegenwoordiger op te treden. Als je vragen hebt over hoe dat in zijn werk gaat, of als je je cashflow wilt verbeteren, neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag. We will take the load off your mind.