Brexit. Drie Dingen Waar Bedrijven Zich Bewust Van Moeten Zijn

Image
Brexit

2021 loopt ten einde. We zijn nu bijna een jaar met Brexit bezig, en sindsdien is er veel gebeurd. Steeds meer bedrijven raken gewend aan de nieuwe situatie en kunnen handel drijven tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Toch zijn er nog veel bedrijven die geen duidelijk beeld hebben van wat zij moeten doen om met succes handel te drijven tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. 

Wij zien drie dingen waar bedrijven op moeten letten als ze naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. 


Ken uw stroom

Wat we in de eerste maanden van Brexit zagen, en wat we nog steeds zien, is dat veel bedrijven geen volledig inzicht hebben in hun toeleveringsketen als het gaat om de oorsprong van goederen. Oorsprong is essentieel omdat het bijvoorbeeld bepaalt welke invoerrechten betaald moeten worden. Oorsprong bepaalt ook welke documentatie u moet overleggen om uw goederen te importeren of exporteren.

Vooral bedrijven die gewend waren alleen binnen de EU zaken te doen, lopen tegen dit probleem aan. Plotseling moeten zij de oorsprong van hun goederen aantonen wanneer zij naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. En er is nog een ander probleem: invoerrechten! Een voorbeeld:

Stel, u bent een in de EU gevestigd bedrijf dat exporteert naar klanten in het Verenigd Koninkrijk. Als u een deel van de goederen in de Verenigde Staten koopt en in het Verenigd Koninkrijk verkoopt, moeten twee keer invoerrechten worden betaald, eerst wanneer u ze in de Europese Unie invoert en dan nog eens wanneer u ze in het Verenigd Koninkrijk invoert.

De oplossing hiervoor is het opzetten of gebruiken van een douane-entrepot om de goederen die u van buiten de Europese Unie invoert op te slaan. Wanneer uw goederen in een douane-entrepot worden opgeslagen, hoeft u geen invoerrechten te betalen. Toch. U hoeft alleen invoerrechten te betalen als u de goederen binnen de Europese Unie invoert. Als u verkoopt aan een klant in het Verenigd Koninkrijk, betaalt u alleen daar invoerrechten.


Wordt het eens

Bedrijven zouden de Incoterms waaronder zij aan klanten in het Verenigd Koninkrijk verkopen, moeten herzien. Twee Incoterms kunnen tot problemen leiden: Ex Works en Delivered Duty Paid.

Als u Ex Works verkoopt aan een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, hoeft u zelf niet af te rekenen met de douane. Maar u kunt uw Britse klanten voor een grote uitdaging stellen. Zij moeten in de Europese Unie gevestigd zijn om een overeenkomst te kunnen sluiten met een douane-expediteur voor rechtstreekse vertegenwoordiging. De meeste douaneagenten zijn niet bereid douanedocumenten af te geven zonder een overeenkomst directe vertegenwoordiging.

Indien u "Delivered Duty Paid" verkoopt, zult u met een soortgelijk probleem worden geconfronteerd als uw Britse klanten met "Ex Works", alleen zullen de problemen zich in het Verenigd Koninkrijk voordoen. U zult in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd moeten zijn om een overeenkomst voor directe vertegenwoordiging te kunnen sluiten. 

Wij adviseren EU-bedrijven om niet langer gebruik te maken van Ex Works of Delivery Duty Paid wanneer zij handel drijven tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, indien zij niet in dat land geregistreerd zijn.


Documentatie vooraf


Bedrijven die exporteren naar of importeren uit landen als China of de Verenigde Staten zijn eraan gewend dat hun goederen wekenlang op een schip liggen. Dan is er nog genoeg tijd om de documentatie te regelen die nodig is om de goederen in te voeren zodra ze aankomen.

Bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, hebben deze luxe niet. De afstand tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is zo kort dat er geen tijd is om aanvullende documenten te maken. U moet alle documenten in orde hebben voordat de goederen de Europese Unie verlaten.


Vraag een expert

Douaneregels en -voorschriften kunnen soms ingewikkeld zijn, terwijl niet-naleving ervan kan leiden tot vertragingen of zelfs boetes. Of het nu gaat om het bepalen van de oorsprong van uw goederen, de classificatie van uw goederen of het in orde brengen van de juiste documentatie en vergunningen, zorg ervoor dat u weet wat u doet. Neem bij twijfel contact op met een douanespecialist. Zij hebben uitgebreide kennis en ervaring en kunnen u helpen bij het importeren en exporteren van een zending zonder problemen. Laat hen u ontzorgen.