Invoer in Nederland vanuit het Verenigd Koninkrijk: de CVB procedure

Image
Import

Wanneer u vanuit het Verenigd Koninkrijk goederen in Nederland invoert, is het niet meer mogelijk om een aangifte ten invoer te doen voordat de goederen zijn uitgeladen. Er is een nieuwe invoerprocedure genaamd Container Vrijgave Bericht (CVB).

De douane controleert of de aangifte ten invoer overeenkomt met de ATO. De Aangifte Tijdelijke Opslag (ATO) is de verantwoordelijkheid van de vervoerder wanneer de goederen worden gelost. Als er discrepanties zijn, zal de douane de invoer weigeren. Zij zal ook nagaan of de goederen beschikbaar zijn, met andere woorden, of het schip al in de haven is aangekomen. Zo niet, dan zal de douane de aangifte ten invoer weigeren.


Pas op voor het korte tijdsbestek

Een ander probleem met de CVB-procedure is de beschikbare tijd om de juiste gegevens bij de douaneautoriteiten in te dienen. Veel bedrijven onderschatten de beschikbare tijd, vooral bedrijven die gewend zijn uit landen als China te importeren. Wanneer een schip China verlaat, heb je weken de tijd om je gegevens in te dienen. Wanneer een schip het Verenigd Koninkrijk verlaat, heb je maar een paar uur, en sommige gegevens zijn pas beschikbaar wanneer het schip vaart.

Wanneer dingen niet gaan zoals gepland, kan dat ernstige gevolgen hebben. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een vrachtwagen de veerboot mist. Ze kunnen gewoon de volgende nemen, en alles is opgelost. Fout! De lading zit op een ander schip met een andere Bill of Lading. De nieuwe Bill of Lading moet worden gedeeld met de douane-agent voordat de veerboot Rotterdam heeft bereikt.

Vier stappen om probleemloos te importeren

Wanneer er een probleem is met een zending, kan de douane de invoer van de goederen weigeren. Meestal gaat het dan om onjuiste gegevens. Het probleem is dat de importeur van de goederen en de logistieke dienstverlener die in de haven is om het systeem op te halen, niet over deze gegevens beschikken. U moet dan wachten tot de verzender, de logistieke dienstverlener of de rederij u de juiste gegevens toestuurt.

Wij hebben een vierstappenproces ontwikkeld dat bedrijven kunnen volgen om ervoor te zorgen dat ze naadloos kunnen importeren.

Stap 1: Zorg ervoor dat alle partijen in uw logistieke stroom weten wat er van hen wordt verwacht

Stap 2: Zorg ervoor dat alle gegevens en documenten die u aanlevert juist en volledig zijn

Stap 3: Meld uw zending zo snel mogelijk aan

Stap 4: Zorg ervoor dat de Bill of Lading wordt bijgewerkt indien van toepassing

Voor meer informatie over de CVB Procedure en het vier-stappen-proces, kijk hier.

Tot uw dienst

Heeft u vragen over de nieuwe CVB-procedure of het importeren van goederen in Nederland, neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij beantwoorden graag uw vragen en zorgen ervoor dat uw goederen zonder problemen worden ingevoerd. Neem de last van uw schouders.