Douane stelt CVB-implementatie uit

Image

Nederland is het enige land in de Europese Unie waar de douane een invoeraangifte vrijgeeft, nog voordat de goederen daadwerkelijk zijn gelost. Hierdoor kunnen er discrepanties ontstaan tussen de aangifte en de Bill of Lading.

Om dergelijke verschillen te voorkomen implementeert de Nederlandse Douane een nieuwe procedure, waarbij het niet langer mogelijk is om de invoeraangifte te doen, voordat de goederen gelost zijn.

Container Vrijgave Bericht

De nieuwe importprocedure wordt Container Vrijgave Bericht genoemd. Deze nieuwe procedure zal in fases worden geïmplementeerd. In de eerste fase houdt dat in dat aangiftes die gedaan worden in AGS, het aangiftesysteem van de Douane, pas worden vrijgegeven als deze aangifte gematched is met het DMF/NFV systeem voor binnenkomende goederen.

De implementatie van de eerste fase is al meerdere malen uitgesteld, onder andere vanwege de onzekerheid omtrent Brexit. Toen Brexit definitief werd, werd als datum voor invoering van de eerste fase 30 maart gesteld, maar de Douane heeft opnieuw besloten de invoering uit te stellen. De systemen moeten nog verder getest worden. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Wat gaat er veranderen na invoering?

Nu worden aangiftes dus nog vrijgegeven voordat de goederen gelost zijn, maar dat is in de nieuwe situatie niet meer mogelijk. De Douane zal de aangiftes ook strenger controleren dan nu het geval is. Het wordt extra belangrijk de aangiftes nauwkeurig in te vullen. Hierbij moet vooral gelet worden op het aantal colli en op het bruto gewicht. Er mogen geen verschillen zijn tussen het aantal colli en het bruto gewicht zoals vermeld op de Bill of Lading, wanneer deze vergeleken wordt met de ATO (Aangifte Tijdelijke Opslag), die wordt gedaan als de goederen gelost zijn. Deze nieuwe manier van aangifte doen kost meer tijd dan bij de oude procedure.

We houden je op de hoogte

Zoals we al schreven is de nieuwe datum nog niet bekend. Zodra hier meer over bekend is komen we daar op terug. Houd onze nieuwspagina en LinkedIn pagina in de gaten om de hoogte te blijven van nieuws op het gebied van import, export en andere douanezaken.

Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.