Het belang van het meten van gas in besloten ruimtes

Image
Customs Support Safety

De meest voor de hand liggende besloten ruimte waar je aan denkt bij het meten van gas is de zeecontainer. Het meten van gas in zeecontainers is erg belangrijk, maar er zijn nog veel meer besloten ruimten die op gevaarlijke gassen moeten worden gecontroleerd. De meeste gevaarlijke gassen kunnen niet worden gezien, en sommige kunnen ook niet worden geroken.

De kenmerken van een besloten ruimte

Net als een zeecontainer hebben de meeste besloten ruimtes maar één toegangspunt. Vaak zijn besloten ruimten slecht geventileerd en is er niet veel ruimte om vrij rond te lopen. Besloten ruimten zijn niet ontworpen voor een lang verblijf, maar als het om gas gaat kan zelfs een kort verblijf gevaarlijk en schadelijk zijn.

Voorbeelden van besloten ruimtes zijn opslagtanks, laadruimten, kelders, silo's, leidingen of riolen.

Waarom gasmetingen noodzakelijk zijn

Gas in besloten ruimten kan leiden tot verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie. Elk van deze situaties is schadelijk en kan zelfs dodelijk zijn voor mensen. Bedrijven zijn wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving voor hun werknemers. Gasmetingen kunnen incidenten en ongevallen voorkomen en zorgen voor een veilige werkomgeving voor mensen die besloten ruimten moeten betreden.

Het meten van gas in een scheepsruim

Bulklading, zoals granen, rijst of cacao, wordt vaak per schip vervoerd. Wanneer het ruim van een schip wordt gebruikt voor het vervoer van levensmiddelen wordt het vaak regelmatig vergast met fosfine om ongedierte te doden en de lading te beschermen. Fosfine is ook een dodelijk gas voor mensen, dus het is erg belangrijk om te meten of er gas in het ruim van een schip zit als er fosfine wordt gebruikt. Voordat een schip wordt gelost, moet u ervoor zorgen dat het ruim vrij is van gevaarlijke gassen. In Nederland ben je verplicht om voor het lossen een gasvrij verklaring te hebben (Arbo wet 3.5G)

Het meten van gas in besloten ruimten

Voordat je een besloten ruimte zoals een opslagtank of een silo betreedt voor reiniging, onderhoud of reparatie, moet u een gasmeting doen. Een gasmeting zorgt ervoor dat er geen schadelijke gassen in de tank aanwezig zijn en dat de werkomgeving gezond en veilig is. Als de gasniveaus onder de wettelijke grenswaarden liggen, kan de besloten ruimte tijdelijk worden vrijgegeven voor toegang. Wanneer een besloten ruimte meerdere keren per dag moet worden betreden, kan meer dan één gasmeting noodzakelijk zijn.

Empowering Global Trade 

Waneer je vragen hebt over gasgerelateerde zaken, of ondersteuning nodig hebt bij het fumigeren of ontgassen van uw zending, een risicoanalyse, of een andere gasgerelateerde kwestie, neem dan contact op met een van onze getrainde en ervaren specialisten. Zij helpen je graag verder. Customs Support Safety: Gasanalyse & Risicomanagement.

Customs Support: Empowering Global Trade