Toenemende BTW-fraude in e-commerce

Image

De douane in België heeft recent een stijging gemeld van het aantal fraudes met importheffingen en BTW bij het importeren van goederen uit onder andere China.

Minderwaardig

Het zijn veelal e-commerce bedrijven die goederen zoals elektronica importeren en daarbij een waarde opgeven die ver onder de daadwerkelijke waarde ligt. Doel van de fraudeurs is het ontwijken van importheffingen, die gebaseerd zijn op de douanewaarde van de goederen. Ze wordt er ook een deel BTW ontdoken die betaald had moeten worden.

Volgens het Belgische De Tijd zijn deze bedrijven actief op verschillende e-commerce platformen.

BTW ontduiking

Een vergelijkbaar type fraude is die waarbij er misbruik wordt gemaakt van het verleggen van de BTW naar een ander land binnen de EU. De importerende partij geeft dan bij de douane van het land van binnenkomst van de goederen aan dat de partij geleverd gaat worden aan een bedrijf in een ander land. In werkelijkheid worden de goederen gewoon in het land van binnenkomst verkocht. Het betalen van de BTW wordt zo ontdoken.

Daadwerkelijke waarde

Customs Support is extra scherp op het bepalen van de douanewaarde van goederen. Onze hoog opgeleide en ervaren specialisten weten hoe ze volgens de wettelijke methodes de daadwerkelijke douanewaarde van goederen kunnen bepalen. Hierdoor voorkomen wij dat zelfs ook maar de schijn van fraude wordt gewekt. Wij werken niet mee aan het importeren van goederen, waarvan wij vermoeden dat de waardebepaling niet juist tot stand gekomen is.

Wij helpen je graag

Heb je vragen over het importeren van goederen uit landen als China, over het bepalen van de douanewaarde, importheffingen of BTW? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag verder.