De voordelen van een Projectmanager Douane

Image
Female Project Manager

Wanneer u internationaal actief bent en goederen verzendt van of naar de EU, krijgt u te maken met douaneregels, voorschriften en procedures. Of u nu een importeur of een exporteur bent, u moet zich aan de regels houden. Maar wat gebeurt er als de procedures of voorschriften veranderen en deze verandering gevolgen heeft voor uw bedrijf?

Wanneer u besluit om van leverancier te veranderen, en uw nieuwe leverancier is een niet-EU bedrijf, dan wordt u een importeur van goederen. Beschikt u over alle kennis die nodig is om de juiste processen in te voeren? Kunt u alle goederen importeren zonder vertraging en zonder onnodige invoerrechten en belastingen te betalen?

Als uw bedrijf groeit, kan het zijn dat uw processen niet meegroeien. Kunt u de impact van extra douanegerelateerd werk effectief beheren? Zijn uw huidige processen nog geschikt, of kunnen ze worden geoptimaliseerd?

Douane en internationale handel zijn altijd in beweging

Elke verandering op het gebied van douane en internationale handel kan gevolgen hebben voor uw bedrijf. Er moeten misschien nieuwe processen worden opgezet, of oude processen moeten worden herzien. Belanghebbenden moeten worden geïnformeerd, het personeel moet op de hoogte worden gebracht en ook uw eindklant kan de gevolgen ondervinden. Wijzigingen in de douanewetgeving kunnen er ook toe leiden dat u extra douanevergunningen nodig hebt.

De eerste stap is altijd een beoordeling van de nieuwe regels en voorschriften. Wat is de impact op uw organisatie en uw processen? De gegevens en informatie die nodig zijn om dit te bepalen, moeten wellicht uit verschillende delen van uw organisatie komen. Als de impact aanzienlijk is, stelt u een projectteam samen dat de nodige wijzigingen onderzoekt en plannen maakt om ze door te voeren. Specialistische kennis kan nodig zijn.

De tweede stap is het bepalen en ontwerpen van de nieuwe handelsprocedures en -processen. Daar kunnen verschillende afdelingen en veel mensen bij betrokken zijn, wat tijdrovend en complex kan zijn. Het kan ook gevolgen hebben voor uw lopende operatie wanneer mensen tijd moeten vrijmaken van hun gewone werkdag om aan het project mee te werken.

In de loop van het project moeten de juiste mensen op de hoogte worden gehouden en zo nodig moeten goedkeuringen worden verkregen.

In de laatste stap moeten de nieuwe procedures en processen worden geïmplementeerd, en moeten mensen eventueel worden opgeleid.

Al deze stappen moeten op tijd en binnen het budget worden uitgevoerd.

De voordelen van een Customs Project Manager

Een projectmanager zorgt ervoor dat alle deliverables worden gehaald en beheert de planning, resources en het budget. Een Customs Project Manager doet dat allemaal, maar brengt nog iets extra's in: kennis en ervaring op het gebied van douane en logistiek. Een Customs Project Manager kan ook optreden als douaneconsultant.

De Customs Project Manager bepaalt samen met u de scope, definieert de stakeholders, maakt de planning en een budget. Hij bekijkt de douane- en BTW-wetgeving en onderzoekt uw huidige procedures om te bepalen wat er nodig is om het concept dat u voor ogen hebt te implementeren. Na de implementatie zal de customs project manager de nieuwe situatie en procedures evalueren en zorgen voor training en nazorg aan uw personeel.

De voordelen?

  • Uitgebreide kennis van en ervaring met douane- en BTW-aangelegenheden
  • Kennis van en ervaring met logistieke operaties
  • Uw mensen kunnen zich richten op uw dagelijkse werkzaamheden
  • Projecten opgeleverd volgens planning en binnen budget
  • Goed geïnformeerde stakeholders
  • Procedures en processen die volledig in overeenstemming zijn met het bedrijfsbeleid en de wetgeving

Blij om u van dienst te zijn

Neem contact op met een van onze consultants als u vragen heeft over project management ondersteuning voor uw douane gerelateerde project.
Take the load off your mind!

Gerelateerde Artikelen