Overheid: Geen BTW op mondkapje (25 mei - sept)

Image

Er zal vanaf 25 mei geen BTW gerekend worden over de verkoop van mondkapjes. Deze aankondiging is zojuist door de Nederlandse overheid gedaan. Deze maatregel zal gelden voor alle typen mondkapjes, zowel de medische als de reguliere.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën: ‘We vragen van de samenleving om vanaf juni in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te gaan dragen. Veel mensen maken zelf al heel creatieve mondkapjes, maar de meeste mensen zullen ze waarschijnlijk kopen in een winkel in de buurt. We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken, daarom heffen we hierover straks tijdelijk geen btw.’

Vanaf 1 juni is het in Nederland verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen als je met het openbaar vervoer reist, zoals de bus, tram of trein. Omdat meer mensen weer gebruik gaan maken van het openbaar vervoer wordt het daar steeds moeilijker om 1,5 meter afstand te houden.

Bedrijven kunnen wel BTW terugvragen

De Belastingdienst wijzigt het BTW tarief op mondkapjes van 21% tot 0%. Door te kiezen voor dit nultarief blijft het voor bedrijven mogelijk om de BTW die ze eventueel betaald hebben bij de aanschaf van de mondkapjes te verrekenen in hun BTW aangifte.

Vrijstelling douanerechten op persoonlijke beschermingsmiddelen

Sinds maart is het al mogelijk om persoonlijke beschermingsmiddelen bestemd voor de gezondheidszorg te importeren met een vrijstelling van douanerechten. Bedrijven moeten wel een invoervergunning aanvragen per zending om in aanmerking te komen voor de vrijstelling.

We staan voor je klaar

Heb je vragen over het importeren van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Foto door Mika Baumeister op Unsplash