Pre-arrival beveiliging van EU douane: ICS2

Image
The EU customs Pre-Arrival Security and Safety Program: ICS2

De Europese Douane onderneemt stappen om de beveiliging en veiligheid te verbeteren bij grenscontroles als het gaat om inkomende goederen. Volgens de Europese Commissie gaat het om een complete revisie en reorganisatie van meerdere aspecten, waaronder IT, juridische zaken, douane riskmanagement/controls en de operationele aspecten van de handel.

Centraal in deze revisie staat een nieuw informatiesysteem genaamd ICS-2. De Europese Douane wil zorgdragen voor een soepele goederenstroom van legitieme goederen over de buitengrenzen van de Europese Unie door verbeterde datagedreven douane- en beveiligingsprocessen. Het draait vooral om data en de huidige systemen kunnen dat niet afdoende faciliteren.

Alle marktdeelnemers worden hierdoor geraakt

Direct geraakt: alle marktdeelnemers die zich bezighouden met het afhandelen, het verschepen en het vervoeren van vracht, pakketten, of poststukken worden hierdoor geraakt. Postbedrijven van binnen en buiten de Europese Unie, luchtvrachtvervoerders, freight forwarders en logistiek dienstverleners, zee-, rail- en de wegvervoerders en hun vertegenwoordigers. Al deze bedrijven moeten beveiligings- en veiligheidsdata aanleveren voor het ICS-2 systeem.

Indirect geraakt: alle fabrikanten, exporteurs en individuen van buiten de Europese Unie die iets willen in- of doorvoeren in de Europese Unie. Zij moeten er voor zorgen dat de hierboven genoemde stakeholders beschikken over alle nodige informatie. 

Het ICS-2 systeem zal in fases worden geïmplementeerd, waarbij in iedere fase nieuwe marktdeelnemers geraakt zullen worden. In de eerste fase wordt gestart met de post- en pakketdiensten, om in de derde en laatste fase te eindigen met de zee-, rail- en wegvervoerders en bedrijven die goederen ontvangen in de Europese Unie. Voor een volledig overzicht van de tijdlijn verwijzen wij naar de website van de Europese Commissie over ICS-2.

De gevolgen van niet-compliant zijn

Zendingen die bij de grenzen van Europese Unie aankomen en waarvoor de nodige informatie niet is ingevoerd in het ICS-2 systeem, zullen worden tegengehouden aan de grens. Deze goederen zullen niet worden toegelaten. De Douane zal deze niet inklaren. 

Wanneer de registratie in het ICS-2 systeem van slechte kwaliteit is heeft dat ook gevolgen. De goederen worden dan mogelijk wel ingeklaard, maar met onnodige vertraging en eventuele sancties voor non-compliance.

Hoe je voor te bereiden op ICS-2

Het allerbelangrijkste voor een succesvolle en complete registratie van goederen in het ICS-2 systeem is goede data. Ontwikkel of verbeter hiervoor je bestaande IT systemen, zodat je zeker weet dat je data van goede kwaliteit is. Pas hier ook je processen op aan en leid je medewerkers goed op. 

Take the Load Off Your Mind

Heb je vragen over ICS-2, of wil je hulp bij de voorbereidingen? Neem gerust contact op met één van onze specialisten. Zij staan voor je klaar. Take the load off your mind.