Wat is een EORI-nummer

Image

Wat is een EORI nummer?

Wanneer op 31 december dit jaar het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zullen de Britse EORI nummers niet langer geldig zijn in de Europese Unie. Vanaf 1 januari 2021 zullen er twee types EORI nummer zijn. Een Europees EORI nummer en een Brits EORI nummer.

Een Europees EORI nummer is een registratie en identificatie nummer voor ondernemingen die goederen willen importeren of exporteren van en naar de Europese Unie. Een EORI nummer wordt toegekend door de daarvoor bevoegde instantie in de lidstaat waar je onderneming gevestigd is. Als je een EORI nummer hebt, dan geldt dat in alle lidstaten van de Europese Unie.

Een Brits EORI nummer is vergelijkbaar met een Europees EORI nummer, maar het wordt toegewezen door de Britse Douane Autoriteit (HMRC) en is alleen geldig in het Verenigd Koninkrijk.

Een EORI nummer wordt gebruikt als identificatienummer voor alle douaneprocedures wanneer informatie wordt uitgewisseld met douaneautoriteiten.

Wanneer heb je een EORI nummer nodig?

Bedrijven die goederen importeren of exporteren naar of vanuit de Europese Unie hebben een EORI nummer nodig.

Vanaf 1 januari 2021 hebben bedrijven die goederen importeren of exporteren naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk een apart Brits EORI nummer nodig. Tot die tijd zijn de Europese EORI nummers ook geldig in het Verenigd Koninkrijk.

Bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk op basis van een Europees EORI nummer worden geadviseerd om een Brits EORI nummer aan te vragen.

Hoe ziet een EORI nummer er uit?

Een Europees EORI nummer bestaat uit twee delen: de landcode van de lidstaat die het nummer uitgegeven heeft, gevolgd door een cijfercode die uniek is binnen die lidstaat. Een Nederlands EORI nummer begint bijvoorbeeld met de letters NL, gevolgd door 9 cijfers. In dit geval zijn die negen cijfers het fiscale nummer van de onderneming.

Een Brits EORI nummer is vergelijkbaar met een Europees EORI nummer. Het is opgebouwd uit de letters GB, gevolgd door een nummer van twaalf cijfers, dat gebaseerd is op het BTW nummer van de organisatie. Als je een Brits BTW nummer hebt, dan zou je van het HMRC ook een EORI nummer toegewezen gekregen moeten hebben.

Waar kan ik een EORI nummer aanvragen?

Hoe je een EORI nummer kunt krijgen verschilt per lidstaat. Volgens de Nederlandse Douaneautoriteit hoeven bedrijven die geregistreerd zijn in Nederland niet apart een EORI nummer aan te vragen, maar ze kunnen dat zelf afleiden. Bedrijven die toch een nummer aan willen vragen kunnen dat doen. Iedere lidstaat heeft zo zijn eigen procedure om een EORI nummer aan te vragen of zelf af te leiden. Je kan hierover alles lezen in mijn eerdere blog: Where Can I Get an EORI Number? An Overview of all EU Customs Authorities.

Voor een Brits EORI nummer verwijs ik graag naar deze pagina.

Heb je nog vragen?

Als je niet zeker weet welke EORI nummer je nodig hebt, of als het je niet duidelijk hoe en waar je een EORI nummer kunt aanvragen, neem dan contact op met één van onze specialisten.

Gerelateerde Artikelen