De gecombineerde nomenclatuur (GN)

Is een systeem van codes dat wordt gebruikt om goederen te classificeren voor douane- en handelsdoeleind.
Image
De gecombineerde nomenclatuur (GN) - two buildings united as one

De gecombineerde nomenclatuur (GN) is een systeem van codes dat wordt gebruikt om goederen te classificeren voor douane- en handelsdoeleinden in de Europese Unie (EU). De GN is gebaseerd op de HS Codes en volgt daarmee de richtlijnen van de World Customs Organisation (WCO). De GN is bedoeld om een eenduidige en uniforme aanduiding te hebben voor goederen die worden geëxporteerd of geïmporteerd.

Hoe ziet een GN-Code er uit?

De GN bestaat uit een hiërarchische structuur van codes die specifieke goederen beschrijven. Elke code bestaat uit 8 cijfers. Je hebt de GN code nodig wanneer je goederen wilt exporteren naar buiten de Europese Unie. De GN -Code is de HS-Code aangevuld met twee cijfers.

Waarom moeten GN-Codes jaarlijks gecontroleerd worden?

Het is belangrijk om de GN-codes jaarlijks te controleren omdat deze regelmatig worden bijgewerkt. Bovendien kunnen er wijzigingen zijn in de tarieven die van toepassing zijn op bepaalde goederen, het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste tarieven toepast op je goederen.

Wanneer je de verkeerde GN-codes gebruikt, kan dit leiden tot problemen bij de douane. Het kan ook leiden tot hogere kosten voor jou of je klanten, omdat de verkeerde tarieven worden toegepast.

Daarom is het belangrijk om de GN-codes jaarlijks te controleren om ervoor te zorgen dat je altijd de juiste codes gebruikt.

Op de website van de Belastingdienst staat het volgende advies over hoe je codes kunt controleren en wat te doen als er wijzigingen in je vergunning nodig zijn.

Hoe controleer ik de GN-codes?

De GN-codes controleer je met de op Eurlex gepubliceerde versie van de Verordening. Als er in de kantlijn voor de GN-code een ster staat, is er een nieuwe code. Staat er een blokje in de kantlijn? Dan is de code gewijzigd.

Wat als de GN-codes niet meer geldig zijn?

Als door de wijzigingen de codes in je vergunning of INF-formulier niet meer geldig zijn, kun je vanaf 1 januari 2023 een verzoek doen om je vergunning te wijzigen. Ook kun je vanaf 1 januari 2023 een nieuw INF-formulier aanvragen.

Vragen of ondersteuning nodig?

Wanneer je vragen hebt over GN-Codes of over het wijzigen van je vergunning, of je hebt ondersteuning nodig bij het controleren van de codes, neem dan contact op met één van onze specialisten.