De Haven van Zeebrugge. Brug tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk

Image
Zeebrugge port

We zijn inmiddels anderhalve maand onderweg met de Brexit en we zien de goederenstromen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hier en daar stokken. De douanesystemen aan beide zijden kunnen de lading extra documenten en certificaten nauwelijks aan, waaronder de systemen van de Franse douane. Voor veel bedrijven denk direct aan Calais als er goederen verscheept moeten worden tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, maar er zijn alternatieven zoals Antwerpen, Rotterdam en Zeebrugge. En deze laatste haven is het onderwerp van dit artikel.

De haven van Zeebrugge

De haven van Zeebrugge heeft zichzelf gepositioneerd als bruggenhoofd voor distributie vanuit het noordwesten van Europa en het Verenigd Koninkrijk en andersom. Behalve dat de haven gespecialiseerd is in de verscheping van nieuwe voertuigen, is het ook een uitstekende haven voor andere productsoorten. Zeebrugge heeft ook een groot aantal bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opslaan en verwerken van voedingsmiddelen. Er is geen zware industrie en dat maakt het bovendien een hele schone haven. Dat maakt het dan ook een zeer geschikte haven voor bederfelijke goederen.

Feiten en Cijfers

In 2020 verwerkte de haven van Zeebrugge 47 miljoen ton aan vracht. 38% daarvan waren containers, 30% was roll-on/roll-off, 27% was liquid bulk, 4% was solid bulk en 1% was breakbulk. Het aantal vrachten met voedingsmiddelen neemt snel toe, nu Zeebrugge zich specialiseert als verzamelpunt voor voedingsmiddelen.

Naast veerdiensten naar het Verenigd Koninkrijk varen de veerboten vanuit Zeebrugge ook naar Ierland, Scandinavië, the Baltische staten, Rusland en Zuid Europa.

De haven van Zeebrugge heeft geïnvesteerd in digitalisatie en IT. Het digitale loket “Zedis” voor klanten van de haven verzamelt de benodigde gegevens en zorgt ervoor dat haar klanten verbonden worden met de juiste autoriteiten. Dit is één van de redenen dat Customs Support België haar diensten aanbiedt in deze Haven. Digitale innovatie zit in ons DNA en wij zijn de digitale douane-partner voor vele bedrijven die importeren en exporteren via Zeebrugge.

Neem contact op met Customs Support

Of je nu douanedocumenten nodig hebt, goederen die moeten worden ingeklaard, of op zoek bent naar fiscale vertegenwoordiging of consultancy op het gebied van douanezaken, dan zijn wij jouw lokale douanepartner! Als je vragen hebt over douanezaken en het verschepen van goederen via de haven van Zeebrugge, neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag met al je goederenstromen van en naar het Europese vasteland.

Customs Support: Take the load off your mind.