Gooooood morning, EU-Vietnam!

Image

Wie heeft er niet de iconische film Good Morning Vietnam met Robin Williams gezien? Op vrijdag 19 oktober zal het een hele goede morgen worden voor zowel Vietnam als de Europese Unie. Op die dag wordt het handelsverdrag tussen beide partijen waar drie jaar aan gewerkt is door diezelfde partijen getekend.

De voordelen voor bedrijven

Zowel voor bedrijven uit de Europese Unie die goederen exporteren naar Vietnam, als voor bedrijven uit de Europese Unie die goederen importeren uit Vietnam heeft dit handelsverdrag vele voordelen. Hieronder noemen we er een aantal:

  • Tarieven
     

Aan beide zijden verdwijnen zo goed als alle tarieven. Voor sommige producten is de impact hiervan groot. Momenteel zijn bijvoorbeeld de tarieven 78% op auto’s, 35% po machines en apparaten en 30% op chocola bij het exporteren vanuit Vietnam. Wanneer de handelsovereenkomst van kracht is zullen de tarieven op deze producten dalen naar 0%. Nul.

65% van alle importtarieven bij import in Vietnam vanuit de Europese Unie worden geliberaliseerd met onmiddellijke ingang. De overige importtarieven worden over een periode van 10 jaar langzaam afgebouwd. 

  • Niet-tarifaire belemmeringen

Vietnam heeft ook toegezegd om meer internationale standaarden op te nemen in de eigen regelgeving. Vietnam has also agreed to incorporate more international standards in its regulations. De EU certificaten van overeenstemming voor auto’s en het erkennen van “Made in the EU” markeringen zijn hier een goed voorbeeld van.

  • Toegang tot de Vietnamese markt voor bedrijven en dienstverleners uit de Europese Unie 

Europese bedrijven kunnen meedoen met aanbestedingen van publieke projecten in Vietnam, zoals grote infrastructurele projecten. Vietnam gaat er ook voor zorgdragen dat lokale partijen niet oneerlijk bevoordeeld worden. Ook worden innovaties, merken en kunstwerken uit Europa in Vietnam beschermd tegen illegaal kopiëren. Zo zorgen zij voor een eerlijk lokaal speelveld. 

De sectoren die hiervan zullen profiteren zijn onder andere de post- en pakketdiensten, banken, verzekeraars en aanbieders van zeevracht. 

Mogelijkheden te over

Cecilia Malmström, commissaris voor handel zei over het verdrag:

"The agreement is a great opportunity for European exporters. Vietnam is one of the fastest growing countries in South East Asia, a market with significant potential for the EU's agricultural, industrial and services exports. Having concluded the legal review, we now hope to conclude the trade agreements swiftly to allow EU firms, workers, farmers and consumers to reap the benefits as soon as possible. Vietnam is a good example of a developing country seizing the opportunities of open global trade, hand in hand with clear commitments to respect human rights and to comply with International Labour Organisation conventions."

Er staat veel op het spel

In 2017 werd er voor € 47.6 miljard aan handel gedreven met Vietnam. Daarmee is Vietnam na Singapore de tweede grootste handelspartner in de regio.
De Europese Unie is daarnaast een van de grootste buitenlandse investeerders in Vietnam. In 2017 werd er meer dan 20 miljard euro in Vietnam geinvesteerd.

Het lijkt er op dat niets een toename van handel tussen beide partijen meer in de weg staat.


The iconic Goooood morning Vietnam scene: https://www.youtube.com/watch?v=wuk8AOjGURE

Gerelateerde Artikelen