Wat is een EUR-MED en wanneer heb ik die nodig?

Image

In een eerdere artikel over import- en exportdocumenten legden we al uit wat een EUR1 certificaat is. Zoals een EUR1 certificaat een soort Certificaat van Oorsprong [ENG] is, is de EUR-MED op zijn beurt weer een soort EUR1.

Wat is een EUR-MED?

Een EUR-MED is een certificaat dat gebruikt kan worden bij het handelsverkeer tussen landen van de zogenaamde Pan-Europese Mediterrane Cumulatie. Wanneer je goederen exporteert naar een Pan-Euro Med land, hoef je geen invoerrechten te betalen, of je betaald een verlaagd tarief.

Om in aanmerking te komen voor een EUR-MED certificaat moeten de goederen die je wil verschepen in de Europese Unie geproduceerd zijn, of de goederen moeten zodanig in de Europese Unie zijn bewerkt, dat ze als “geproduceerd in de EU” zijn aan te merken. Verder moeten de goederen nog aan bepaalde eisen voldoen. Die eisen verschillen per HS-Code. Tenslotte moeten die eisen ook nog gelijk zijn in beide landen. Dat wordt Variable Geometry genoemd.

Welke landen zitten er in de Pan-Euro-Med Cumulatie?

De volgende landen maken deel uit van het Pan-Euro-Med verdrag:

  • the EU,
  • the EFTA States (Switzerland, Norway, Iceland and Liechtenstein),
  • the Faroe Islands,
  • the participants in the Barcelona Process (Algeria, Egypt, Israel, Jordan, Lebanon, Morocco, Palestine (This designation shall not be construed as recognition of a State of Palestine and is without prejudice to the individual positions of the Member States on this issue.), Syria, Tunisia and Turkey),
  • the participants in the EU’s Stabilisation and Association Process (Albania, Bosnia and Herzegovina, the Republic of North Macedonia, Montenegro, Serbia and Kosovo (This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR 1244 and the ICJ Opinion on the Kosovo Declaration of Independence.),
  • the Republic of Moldova.

Lees hierover meer in dit artikel op de site van de Europese Comissie.

Waar kan ik een EUR-MED certificaat aanvragen?

Je kunt een EUR-MED Certificaat aanvragen bij de Kamer van Koophandel. De Douane moet uiteindelijk het certificaat valideren. Je hoeft alleen een certificaat aan te vragen als de totale waarde meer is dan EUR 6.000,-. Als de waarde lager is, is een factuurverklaring genoeg. Je moet dan nog steeds wel kunnen aantonen dat de goederen een preferentiële oorsprong hebben.

Je kunt ook een factuurverklaring gebruiken in plaats van een EUR-MED, maar die verklaring moet dan wel worden opgemaakt door een daartoe bevoegde exporteur. Een bevoegde exporteur heeft de vergunningen die nodig zijn voor het mogen opmaken van Certificaten van Oorsprong.

Heb ik een EUR-MED Certificaat nodig als ik exporteer naar een Pan-Euro-Med land?

Een EUR-MED Certificaat is niet verplicht bij het exporteren naar een Pan-Euro-Med land. Als je geen invoerrechten wilt betalen, of gebruik wilt maken van de verlaagde tarieven heb je er wel eentje nodig. Zonder certificaat betaal je het hoogste van toepassing zijnde tarief.

Als je graag hulp wilt bij het aanvragen van een EUR-MED, of als je vragen hebt over import- of exportgerelateerde zaken, neem dan contact op met één van onze specialisten.