We steunen de leerstoel Dennie Lockefeer

Image

In januari 2019 overleed Dennie Lockefeer aan de gevolgen van een tragisch auto ongeval. De toen 42 jaar oude CCO van Van Moer Logistics was geliefd en gerespecteerd in de Antwerpse haven. Hij was een specialist en innovator op het gebied van de binnenvaart. Als CCO was hij verantwoordelijk voor het uitbouwen van de binnenvaart activiteiten van Van Moers Logistics.

Een leerstoel om hem te eren

Om de nalatenschap van Dennie Lockefeer te eren hebben Prof. Dr. Christa Sys van de Universiteit van Antwerpen en Jo Van Moer, eigenaar en CEO van de Van Moer Group de Leerstoel Dennie Lockefeer.

De leerstoel Dennie Lockefeer heeft de focus op drie pijlers:

  • Onderzoek: doctoraat over de 'future vision voor de binnenvaart'
  • Onderwijs: een jaarlijkse prijsuitreiking voor de beste thesis over binnenvaart en een tweejaarlijkse fee voor de Antwerp Inland Navigation School
  • Dienstverlening: een lezingenreeks gelinkt aan binnenvaart

De toekomst van de binnenvaart

In haar onderzoek kijkt de leerstoel naar gecontaineriseerde vrachtcapaciteit vanuit de hele keten. Hoe kunnen bedrijven en organisaties in verschillende delen van die keten samenwerken om de efficiëntie van vrachttransport te verhogen? Het onderzoek heeft een speciale focus op binnenvaart. 

In 1993 gingen de grenzen open en werd 69% van de goederen vervoerd over de weg. Het is nu 2020 en er is veel geld uitgegeven om transport van goederen in Europa duurzamer te maken. Hoewel binnenvaart vaak veel duurzamer is, is het percentage vracht dat wordt vervoerd over de weg inmiddels opgelopen tot 75%.

Schip genoemd naar Dennis Lockefeer

Met dit onderzoek wil de Leerstoel Dennie Lockefeer duurzamere goederenstromen mogelijk maken van en naar de haven van Antwerpen via de binnenvaart. Goederen vervoeren via de binnenvaart kan met een veel lagere uitstoot, dan als diezelfde goederen met vrachtwagens worden vervoerd. 

Wij steunen de Leerstoel Dennie Lockefeer

Wij zijn er trots op dat wij de Leerstoel Dennie Lockefeer steunen. Duurzaamheid is één van onze belangrijkste kernwaarden en dat is ook een belangrijk aspect van het onderzoek van de leerstoel. Als onafhankelijk douaneagent maken wij de doorstroom van goederen door zeehavens en luchthavens mogelijk. Deze goederenstromen lopen via de zee, de weg, de lucht en natuurlijk de binnenvaart.

Lees meer op de website van Leerstoel Dennie Lockefeer.