Alles wat u moet weten over invoeraangiften voor biologisch geteelde producten

Image
Rows of fruit and veg

Alles wat je moet weten over invoeraangiften voor biologisch geteelde producten. Bedrijven die ingevoerde producten in de Europese Unie als biologische producten willen verkopen, moeten ervoor zorgen dat zij alle nodige documenten in orde hebben. Eén van de belangrijkste documenten is in dit geval het Certificaat van Inspectie.

Invoer van biologische producten in de Europese Unie

De Europese Unie heeft regels en voorschriften om te bepalen of producten als biologisch worden beschouwd. De producten moeten voldoen aan gelijkwaardige normen als die welke in de Europese Unie worden geproduceerd.

De Europese Unie heeft overeenkomsten met landen die normen en controlemaatregelen hebben die gelijkwaardig zijn aan die van de Europese Unie. De meeste inspecties en certificeringen worden in deze gevallen in het land van oorsprong uitgevoerd. Dit geldt voor producten uit Argentinië, Australië, Canada, Chili, Costa Rica, India, Israël, Japan, Tunesië, de Republiek Korea, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Als je uit andere niet-EU-landen wilt importeren, moeten de producten worden geïnspecteerd en gecertificeerd door onafhankelijke instanties die door de Europese Commissie zijn aangewezen. Als je producten van buiten de EU gaat importeren die in de Europese Unie als biologisch in de handel worden gebracht, moet u contact opnemen met het juiste nationale controleorgaan. Je kunt die lijst hier vinden.

Er kunnen aanvullende maatregelen gelden voor producten uit Oekraïne, Kazachstan, Moldavië, Turkije, Rusland, China en India.

Wat is een inspectiecertificaat?

Een certificaat van inspectie certificeert dat de producten biologisch zijn. Zoals hierboven beschreven, kunnen deze inspecties in sommige gevallen in het land van oorsprong worden uitgevoerd en soms door controleorganen die door de EU zijn aangewezen.

Alle biologische producten die in de EU worden ingevoerd, moeten het juiste elektronische controlecertificaat (e-COI) hebben. Zonder dit elektronische controlecertificaat zullen je producten niet worden vrijgegeven vanuit de haven van aankomst in de Europese Unie.

Informeer uw douaneagent als de producten biologisch zijn!

Het is van cruciaal belang dat je douaneagent informeert dat je bepaalde producten als biologisch wilt importeren. Je douaneagent moet de biologische producten als zodanig invoeren en de relevante procedures volgen. Zodra je producten worden ingevoerd zonder de aanduiding 'biologisch', kun je je producten niet meer als biologisch op de markt brengen in de Europese Unie.

Als je vragen hebt over het importeren van biologische producten in de Europese Unie, neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij helpen je graag.