Is het einde van Form A en EUR. 1 in zicht?

Image

In mijn blog over import documenten die je nodig kan hebben bij het exporteren heb ik verschillende douanedocumenten belicht. Eén ervan was de EUR.1.   

Het EUR.1 certificaat is een soort certificaat van oorsprong. Het wordt gebruikt om goederen te exporteren naar, of importeren uit, landen waarmee de Europese Unie handelsverdrag heeft. Afhankelijk van het verdrag dat is gesloten betaal je dan over die goederen minder invoerrechten, of zelfs geen invoerrechten. Dit noemen we het preferentieel tarief.

Hoewel sommige landen nog steeds het EUR.1 certificaat accepteren, zijn andere landen, sinds de invoering van het REX systeem, overgestapt op de digitale variant.

Hetzelfde geldt voor het Form A document, dat gebruikt wordt om goederen te importeren uit ontwikkelingslanden.

Wat is REX?

The Registered Exporter system (the REX system) is a system of certification of origin of goods based on a principle of self-certification. The origin of goods is declared by economic operators themselves by means of so-called statements on the origin. To be entitled to make out a statement on origin, an economic operator has to be registered in a database by his competent authorities. The economic operator becomes a “registered exporter”.

Het REX IT systeem is ontwikkeld door de Europese Commissie en ter beschikking gesteld van de lidstaten van de Europese Unie. Het systeem wordt gebruikt om exporteurs te registreren. Deze exporteurs kunnen het systeem vervolgens gebruiken als zij goederen exporteren naar landen die een handelsverdrag hebben met de Europese Unie. Voorbeelden zijn de handelsverdragen met Canada (CETA), Japan en Vietnam.

Handelsverdragen zijn bilateraal en werken dus twee kanten op. Het importeren van goederen uit diezelfde landen vindt op dezelfde wijze plaats via het REX systeem.

Wat vervangt de EUR.1 en Form A?

Bij gebruikmaking van het REX systeem zijn de EUR.1 en Form A niet langer nodig. Bedrijven kunnen in dat geval een factuurverklaring gebruiken.

Een factuurverklaring is een verklaring van oorsprong op de factuur, afleveringsbewijs, paklijst, of een ander commercieel document dat gebruikt kan worden om de exporteur en de goederen te identificeren.

De Europese Commissie schrijft hier verder over:

To be entitled to make out a statement of origin, an economic operator needs to be registered in the REX system and to have a valid registration, i.e. a registration which is not revoked. It is however allowed that unregistered exporters make out statements on origin for consignments of originating goods having a value which is below 6 000 EUR.

Welk document moet ik gebruiken?

Of een factuurverklaring voldoende is bij het exporteren van goederen vanuit de Europese Unie naar een derde land, is afhankelijk van verschillende zaken. Ten eerste dien je er zeker van te zijn dat het land een factuurverklaring accepteert als verklaring van oorsprong. Als dat zo is, dien je vervolgens de waarde van je goederen te controleren. Als de waarde van de goederen hoger is dan 6.000 euro, moet je een geregistreerd exporteur zijn om een factuurverklaring te kunnen gebruiken. 

Onze specialisten kunnen je helpen bij de aanvraag van een vergunning geregistreerd exporteur. Met die vergunning kun je vervolgens zelf factuurverklaringen afgeven.

Als je zeker wilt weten dat je de juiste documenten gebruikt, wanneer je vanuit de Europese Unie naar een derde land exporteert, neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij hebben de kennis en ervaring om te bepalen welke documenten je nodig hebt. Het is belangrijk dat je de juiste documenten meestuurt met je verzending. Dat scheelt onnodige vertraging bij de douane.