Meer protectionistische maatregelen in Turkije

Image
trade in Türkiye

Verschillende landen reageren op verschillende manieren op de covid19 pandemie. Binnen de Europese Unie zien wij een focus op het openhouden van de goederenstromen, vooral die van de medische voorraden.

Turkije kiest een heel andere weg.

Importtarieven verhoogd

Turkije vreest een grote recessie en maakt zich daar klaar voor. De Turkse autoriteiten doen een poging de eigen industrie te beschermen tegen buitenlandse concurrenten door maatregelen te nemen. 

De Turkse overheid heeft additionele importtarieven ingesteld tussen de 2,3 en de 45 procent op een grote verscheidenheid van producten, denk aan goederen zoals chemicaliën en machines. Deze nieuwe tarieven gelden tot en met 30 september 2020. 

Bloomberg schrijft hierover:

The measures unveiled so far are among the most far-reaching protectionist responses to the spreading crisis, which has already upended global supply lines. Other major economies have taken narrower steps, with Germany tightening protections for companies from foreign takeovers, Russia restricting the shipments of wheat, and the U.S. looking to ban the export of supplies needed to fight the disease.

Lees het hele artikel hier.

Exporteren naar landen buiten de Europese Unie

Wanneer je goederen wilt exporteren naar landen buiten de Europese Unie kun je in de Market Access Database van de Europese Commissie opzoeken welke voorwaarden er zijn voor het importeren in dat land en welke tarieven er gelden per land. Zorg er dan voor dat je de HS-Codes van de goederen dit je wilt exporteren bij de hand hebt.

Exporteren naar Turkije

Wanneer je klanten heb in Turkije, of je wil starten met de export naar Turkije, dan hebben wij een team van specialisten om je daarmee te ondersteunen. Of het nou gaat om het opmaken van ATR documenten, of andere documentatie of vergunningen die nodig zijn om de goederen te exporteren.

Neem gerust contact op. Onze specialisten staan voor je klaar. Take the load off your mind.