Veranderingen invoerrechten Zwitserland: wat je moet weten

Image
Swiss flag

Vanaf 1 januari 2024 schrapt Zwitserland invoerrechten voor een aanzienlijk aantal industriële producten die het land binnenkomen. Dit initiatief is gericht op het verminderen van kosten voor bedrijven die goederen importeren, het bevorderen van handel en het verlagen van prijzen voor consumenten.

De afschaffing van de invoerrechten is van toepassing op de meeste producten in de hoofdstukken 25 tot en met 97 van het Zwitserse douanetarief, met uitzondering van bepaalde landbouwproducten in hoofdstukken 35 en 38. Een gedetailleerde lijst van de betrokken goederencodes is beschikbaar bij de Zwitserse douane en kan hier worden geraadpleegd. (Houd er rekening mee dat deze lijst alleen beschikbaar is in het Duits). Customs Support adviseert exporteurs om voor zendingen naar Zwitserland, de importeur in Zwitserland aan te laten geven of een EUR.1 noodzakelijk is bij de uitvoer.

Deze verandering heeft aanzienlijke gevolgen voor bedrijven die producten naar Zwitserland importeren. Met de afschaffing van invoerrechten hoeven bedrijven niet langer de kosten te dragen die voorheen van toepassing waren op industriële goederen die het land binnenkwamen, wat kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Naast de afschaffing van de invoerrechten worden ook enkele goederencodes aangepast die worden gebruikt voor de classificatie van producten. Deze wijzigingen zijn te vinden in de transponeringstabel op tabblad 4 van het bovengenoemde document. Dit is enkel van toepassing bij invoer. Voor de uitvoer wordt de notatie van goederencodes volgens de EU standaard.

De Zwitserse Douane heeft bovendien een FAQ-pagina gepubliceerd met antwoorden op veel gestelde vragen . Bedrijven die betrokken zijn bij de import van deze goederen worden aangemoedigd om deze richtlijnen zorgvuldig door te nemen.