Vraag uw certificaat van oorsprong en EUR.1 aan via Customs Support

Image
connected lines

Tot nu toe konden in Nederland geregistreerde bedrijven Certificaten van Oorsprong en EUR.1 Certificaten aanvragen bij de Kamer van Koophandel via de gewone post. Vanaf 5 april 2021 accepteert de Kamer van Koophandel dergelijke aanvragen alleen nog digitaal.

Wat is een Certificaat van Oorsprong?

Als je goederen wilt importeren in een land buiten de Europese Unie heb je mogelijk een Certificaat van Oorsprong nodig. Meestal maakt de producent van de goederen het certificaat van oorsprong, waarna het geautoriseerd wordt door de Kamer van Koophandel van het land waar de goederen zijn geproduceerd. Zo’n certificaat toont aan dat aan alle voorwaarden van oorsprong is voldaan en dat het uit dat land komt. Let hierbij goed op, want het land van waaruit de goederen worden geëxporteerd is niet altijd het land waar de goederen vandaan komen. Een certificaat van oorsprong kan door de douaneautoriteiten gebruikt worden om vast te stellen waar de goederen vandaan komen. Op basis van die herkomst worden de tarieven vastgesteld die betaald moeten worden.

Wat is een EUR.1 Certificaat

Het EUR.1 Certificaat is een soort Certificaat van Oorsprong. Een EUR.1 certificaat wordt gebruikt om goederen te exporteren naar landen waar de Europese Unie een handelsverdrag mee heeft. Afhankelijk van het handelsverdrag, hoeft de importeur over bepaalde goederen geen of minder importheffingen te betalen in het land van bestemming. Dat heet het preferentieel tarief.

Het is niet verplicht om een EUR.1 certificaat te gebruiken, maar dan betaal je wel het volledige bedrag aan importheffingen en profiteer je dus niet van de preferentiële tarieven.

Een EUR.1 Certificaat kan aangevraagd worden bij de Kamer van Koophandel. Nadat de Kamer van Koophandel de EUR.1 heeft goedgekeurd, moet de Douane hem nog autoriseren.

Je kunt hier een lijst vinden met alle handelsovereenkomsten die de Europese Unie heeft gesloten en de handelsovereenkomsten die nu nog in onderhandeling zijn.

Hoe kan ik een Certificaat van Oorsprong of een EUR.1 Certificaat aanvragen?

Tot 5 april 2021 kon je een certificaat van oorsprong of een EUR.1 certificaat aanvragen per post, maar dat kan daarna niet meer. De Nederlandse Kamer van Koophandel is steeds meer processen aan het digitaliseren. Beide certificaten kunnen dan ook alleen nog worden aangevraagd via een digitale verbinding met de Kamer van Koophandel.

Hoewel bedrijven zelf de software kunnen aanschaffen om dergelijke certificaten aan te vragen, kan het proces wel veel ingewikkelder zijn dan het invullen van een paar velden in een digitaal formulier.

Wanneer je een certificaat van oorsprong of een EUR.1 aanvraagt moet je aan kunnen tonen wat de daadwerkelijke oorsprong van je goederen is.

Wanneer je de goederen zelf geproduceerd hebt

Als je zelf de goederen geproduceerd hebt, is de kans groot dat je ook zelf alle toegang hebt tot de informatie die nodig is om de oorsprong van de goederen aan te tonen. De vereisten omtrent het aantonen van die oorsprong kunnen per land verschillen. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de vereisten in het land van bestemming.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om ook de kostprijs van de goederen aan te tonen. Het kan een uitdaging zijn om alle kosten te verzamelen die je nodig hebt.

Onze zeer ervaren specialisten kunnen je helpen bij het vaststellen van de vereisten van oorsprong en ondersteunen bij het creëren van de bewijslast. Ze kunnen ook helpen bij het vinden van alternatieve manieren om de oorsprong te bewijzen, als je van sommige onderdelen bijvoorbeeld het bewijs niet kunt produceren. Mocht je problemen hebben bij het maken van de kostprijsberekeningen, dan kunnen ze ook daar mee helpen.

Wanneer het gaat om handelsgoederen

Als je zelf niet de producent van de goederen bent, maar je wil ze wel (door)verkopen aan een partij buiten de Europese Unie, dan zul je toch de oorsprong aan moeten tonen. De meest eenvoudige manier om dat te doen is om terug te gaan naar de producent en hem om een bewijs van oorsprong te vragen. Helaas werken producenten niet altijd mee aan dergelijke verzoeken. Mogelijk verkopen ze liever zelf rechtstreeks aan dezelfde partij buiten de EU. Er kunnen ook andere redenen zijn waardoor het niet mogelijk is om de oorsprong te bewijzen.

Wanneer dat het geval is kunnen onze specialisten samen met jou kijken naar alternatieve manieren om alsnog de oorsprong van de goederen aan te tonen.

Bespaar jezelf de tijd en de moeite om uit te vinden wat nou precies de vereisten zijn en hoe je er aan kunt voldoen. Onze specialisten weten het al en kunnen je helpen de bewijslast in orde te maken.

Waarom je het meteen goed wil doen

Het gaat er niet zozeer om dat je een certificaat van oorsprong of een EUR.1 krijgt van de Kamer van Koophandel. Wat nog veel belangrijker is, is dat de douaneautoriteit in het land van bestemming het certificaat en de bijbehorende bewijslast accepteert. Je wil voorkomen dat je goederen worden vastgehouden of zelfs teruggestuurd vanwege ontbrekende of onjuiste documenten.

Take the Load Off Your Mind

Hou er graag rekening mee dat wanneer wij certificaten van oorsprong of EUR.1 certificaten voor je aanvragen wij wel daartoe gemachtigd moeten worden.

Neem contact op met één van onze specialisten als je vragen hebt over certificaten van oorsprong of EUR.1 certificaten. Zij zijn altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen wat betreft de vereisten. Maak gebruik van hun kennis en ervaring en zorg dat je goederen zonder vertraging je klanten bereiken. Take the Load Off Your Mind.