Containers naar Rusland vast in Europese havens

Image
Containers

De militaire invasie van Rusland in Oekraïne heeft gevolgen voor de wereldhandel en de toeleveringsketens over de hele wereld. Wat er in Oekraïne gebeurt, is een tragedie voor de burgerbevolking, en onze gedachten gaan uit naar allen die door deze situatie worden getroffen. De impact op burgers in de regio is enorm.

Containers met bestemming Rusland tegengehouden door Nederlandse douane in Rotterdam

De Nederlandse douane heeft het afgelopen weekend alle containers die Rusland als bestemming hadden, tegengehouden vanwege de sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft ingesteld. De Nederlandse douane zal beginnen met het inklaren van containers en ze vrijgeven zodra ze heeft vastgesteld dat er geen gesanctioneerde goederen in de zending zitten. Zij zullen beginnen met de containers met bederfelijke waren. Er zijn extra personele middelen ingezet voor deze controles om vertragingen voor exporteurs tot een minimum te beperken.

Reuters meldt:

Het meeste verkeer van en naar Rusland in Europa's grootste haven gaat door met minimale verstoring omdat belangrijke energieproducten zoals ruwe olie en LNG niet vallen onder de EU-sancties tegen Moskou, zei een woordvoerder van de Rotterdamse haven op dinsdag.

...

Ongeveer 30% van de ruwe olie en 25% van het vloeibaar aardgas (LNG) dat door Rotterdam gaat, komt uit Rusland.

...

"Bedrijven zullen individuele keuzes moeten maken over hoe ze omgaan met Russische zendingen", zei de haven in een verklaring.

Containers zitten ook vast in haven van Antwerpen.

Ook in de haven van Antwerpen zitten zo'n duizend containers vast. Net als de Nederlandse douane voert de Belgische douane extra controles uit op zendingen die Rusland als bestemming hebben, om er zeker van te zijn dat er geen goederen onder embargo naar Rusland vertrekken.

De Belgische krant Gazet van Antwerpen meldt dat rederijen als Hapag Lloyd en One gestopt zijn met het aannemen van boekingen voor Rusland. Reuters meldt een soortgelijke beslissing van Maersk.

Geen schepen gelinkt aan Rusland toegelaten in Britse havens

De Britse regering weigert de toegang tot alle havens in het Verenigd Koninkrijk voor alle schepen die gelinkt zijn aan Rusland.

Russische schepen zijn uit de Britse havens geweerd, nadat het Verenigd Koninkrijk vandaag een nieuwe reeks sancties tegen Rusland heeft afgekondigd.

Het verbod geldt voor alle schepen die eigendom zijn van of beheerd worden door personen die banden hebben met Rusland en de autoriteiten krijgen ook nieuwe bevoegdheden om Russische schepen aan te houden.

Blijf op de hoogte

Volg onze LinkedIn bedrijfspagina om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Als je vragen hebt over exporteren naar Rusland, neem dan contact op met een van onze specialisten.