Douane let meer op goederen met lage waardes

Image

De douane heeft aangekondigd dat ze strikter zullen controleren op douanewaarde bij zendingen met textiel, handtassen en schoenen die in de Europese Unie worden geimporteerd. Er zal ook strikter worden gecontroleerd bij goederen die online zijn gekocht bij e-commerce platforms en websites. Het gaat dan vooral om goederen met lage waarden, wat lijkt te duiden op goederen die gekocht zijn bij platforms als Ali-Express en Wish. 

Kleding, schoenen en handtassen 

Zowel consumenten als bedrijven die kleding en schoenen willen importeren uit China, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan en Thailand moeten er goed op letten dat de douanewaarde en de HS-Codes correct vermeld zijn in de documenten. Hetzelfde geldt voor handtassen uit China. 

E-commerce 

Zowel consumenten als bedrijven die online goederen kopen en ze naar Nederland laten verschepen moeten weten dat de douane de komende tijd strikter zal controleren of de douanewaarde van die goederen correct is aangegeven. Er zal ook strikter worden gelet op zendingen met een lage waarde die een vrijstellingscode hebben.

Het juiste gebruik van vrijstellingscodes 

Voor goederen van lage waarde kunnen vrijstellingscodes gebruikt worden. De hier genoemde waarde is de daadwerkelijke waarde. Kosten voor transport en verzekering horen daar niet bij. Als de aangegeven waarde lager is dan de daadwerkelijke waarde dan wordt er niet genoeg BTW en invoerrechten betaald. 

Voor een zending met een waarde van minder dan 22 euro die rechtstreeks naar iemand in de Europese Unie wordt gestuurd kan de vrijstellingscode C107 worden gebruikt.

Voor een zending met een waarde tussen de 22 en de 150 euro die rechtstreeks naar iemand in de Europese Unie wordt gestuurd kan de vrijstellingscode C07 worden gebruikt.

Voor zendingen van de ene private persoon naar de andere, die geen commercieel karakter hebben en met een waarde minder dan 45 euro kan vrijstellingscode C08 worden gebruikt.

Electrische fietsen 

Er zijn antidumpheffingen van kracht bij het importeren van electrische fietsen uit China. Zendingen met eletrische fietsen zullen extra gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat de waarde en het land van herkomst correct zijn aangegeven.

Er is meer 

Er is dus extra aandacht voor douanewaarde en land van herkomst, maar de Douane controleert meer dan dat. Zorg ervoor dat aangiftes compleet en correct zijn. Dat voorkomt vertragingen en boetes.  

De controles zijn zowel fysiek als administratief. Bedrijven die goederen willen wegvoeren voordat de controles volledig zijn uitgevoerd zal gevraagd worden om aanvullende zekerheid.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over je zendingen. Onze specialisten helpen je graag!