Maak kennis met - Marloes Willems

Image

In onze serie #WeAreCustomsSupport maak je kennis met de mensen achter Customs Support. Wij waarderen onze collega's en het werk dat zij doen. In deze serie interviewen we de mensen die altijd voor je klaar staan om je zorgeloos te helpen bij het importeren of exporteren van goederen. De volgende in deze serie is Customs Support Project Manager Marloes Willems.

Wie ben je?

Mijn naam is Marloes Willems. Ik ben 33 jaar en woon samen met mijn partner en onze Amerikaanse Stafford Pablo in een piepklein dorpje genaamd Kapel Avezaath in het midden van Nederland. Ik werk nu twee en een half jaar bij Customs Support. Begin dit jaar ben ik projectmanager geworden na het afronden van de cursussen Prince2 Foundation en Practitioner.

Wat doet een projectmanager?

Een groot deel van mijn werk als project manager is het beantwoorden van vragen van mijn klanten, en het oplossen van douane gerelateerde problemen waar zij tegenaan lopen. In een project beheer ik een combinatie van verschillende aspecten, zoals advies, operationele taken en IT-oplossingen. Ik zet onder andere classificatie- en aangifteprocessen op en maak controleplannen voor bijvoorbeeld AEO of preferentiële oorsprong.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Ik begin mijn dag meestal met het afhandelen van mijn emails. De dringende vragen worden natuurlijk het eerst beantwoord. Meestal verdeel ik mijn tijd tussen aanwezigheid bij mijn klant, op kantoor of thuiswerk, maar nu worden de meeste vergaderingen via videogesprekken vanuit het 'thuiskantoor' gedaan.

Wat vind je het leukst aan je baan? 

Ik hou van een goede uitdaging, en mijn huidige baan is precies dat. Processen vereenvoudigen voor mijn klant, terwijl ik me toch aan alle regels en voorschriften houd. Soms kan vereenvoudigen erg complex worden. Ik hou ook van de variatie in wat ik doe. Ik ben niet het soort projectmanager dat van een afstandje managet. Ik combineer mijn rol als projectmanager met consultancy. Het is een combinatie van inhoud en management.

Wat is een van de grootste uitdagingen? 

Veel bedrijven denken dat douaneprocessen een last zijn, maar ik probeer ze er altijd van te overtuigen dat het tegendeel waar is. De Europese douaneautoriteiten beschermen de interne markt. Dat is een goede zaak. Er zijn veel regels en voorschriften waar bedrijven aan moeten voldoen. Ervoor zorgen dat ze aan de regels voldoen en tegelijkertijd de impact op hun logistieke operaties minimaliseren, is een grote uitdaging. Hoe kunnen we de processen die bedrijven verplicht zijn te hebben op de meest (kosten)efficiënte manier implementeren. Oh, en hen ervan overtuigen dat deze processen nuttig zijn, dat is nog een uitdaging.

En wat als je niet aan het werk bent? 

Ik hou van sporten. Ik sport en ik hou van fietsen. Ik ga graag hard op mijn racefiets, maar ik hou ook van de uitdaging om mijn mountainbike over ruw terrein te sturen. Als ik minder actief maar sneller wil gaan, komt mijn motorfiets tevoorschijn. Sinds kort heb ik ook mijn oude passie weer opgepakt: honkbal. Als ik dat niet doe, kan je me vinden terwijl ik de hond uitlaat, kook, gitaar speel, tuinier of aan ons huis werk. We wonen in een huis dat vroeger een boerderij was, dus er is altijd wel iets waar aan gewerkt moet worden.

Waarom Customs Support? 

Customs Support bood mij de mogelijkheid om consultant te zijn op het gebied van douane. Ik kon al die kennis opdoen en die vervolgens gebruiken om problemen op te lossen of processen te verbeteren. En dat doe ik nog steeds, al is mijn functie veranderd van consultancy naar projectmanagement. Customs Support blijft groeien, en ik groei mee.